Patronați de mitropolitul Andrei Șaguna, militant pentru credința ortodoxă și pentru învățământul românesc, mândrii că școala lor poartă numele acestui om de cultură al neamului românesc, elevii coordonați de profesorii lor au desfășurat numeroase activități, unele vizând cunoștințe și abilități de specialitate, iar altele antrenând toate calitățile lor artistice, intelectuale, culinare, etc.
Elevii șaguniști au descoperit și prezentat ,,Comoara etno”, coșuri cu bunătăți tradiționale într-un decor rustic, cu obiecte vechi românești. Au ilustrat tradiții vechi, atât românești, cât și maghiare și țigănești prin dansuri specifice, melodii populare, strigături, orații.
Atmosfera de sărbătoare a fost una caldă, întreținută prin colinde, șezători populare, unde elevii au putut confecționa obiecte decorative din material textil, din lemn sau metal.
S-au întrecut în competiții de logică, de cultură generală dar și în arta culinară, organizând o expoziție cu vânzare a prăjiturilor de casă, pregătite de elevii școlii.
Măiestria și abilitățile practice ale elevilor de la profilele estetică și igiena corpului omenesc sau design vestimentar au fost ilustrate prin coafurile, lucrările de manichiură și machiaj sau prin realizarea costumelor populare într-o variantă stilizată.
Munca și efortul șaguniștilor au fost apreciate și de invitații școlii: inspector general adjunct Bogdan Codruța, inspector general adjunct Kery Hajnal, Inspector responsabil cu munca educativă Duma Daniela, inspector director CCD Bihor Bodiu Carmen, președintele Consiliului Județean Bihor, Cornel Popa, reprezentant al Prefecturii Bihor- Timofte Claudia, directorul DSP Bihor dr. Rahotă Daniela, director CJPC Bihor Bura Giani Cătălin, preotul Blaga Ștefan directorul adjunct LPS Bihorul, Bocoi Roland și viceprimarul Huszar Istvan.
Balul bobocilor
Totul s-a încheiat în aceeași notă caldă de sărbătoare prin Balul bobocilor, un spectacol de inițiere al elevilor din clasele a IX-a, care au trecut pragul școlii în luna septembrie a acestui an.
Spectacolul și distracția au fost la ele acasă, în cantina școlii, unde ,,bobocii” au încercat să-și etaleze talentul, calitățile, abilitățile, reușind să impresioneze juriul și auditoriul.
Cu toții pot fi apreciați pentru spectacolul creat, dar au reușit să se remarce Mezei Vivien din clasa a IX-a B, care a obținut titlul de Miss Boboc Andrei Șaguna 2015, alături de Mister Boboc, în persoana lui Gherman Marius din clasa a IX-a D.
Activitatea care a marcat dublul eveniment: Ziua școlii și Balul bobocilor a scos în evidență munca, eforturile, devotamentul și implicarea unor profesori dornici să formeze caractere, să deschidă drumuri, să pregătească profesional, dar și moral, etic și social niște suflete frumoase de copii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!