În direcţia promovării şi dezvoltării culturii învăţământului profesional şi tehnic pentru comunitatea noastră locală orădeană, Colegiul Tehnic „Andrei Şaguna” este partener într-un program de cooperare transfrontalieră cu Ungaria.
Ca activitate a proiectului, a fost şi vizita profesorilor Colegiului Tehnic „Andrei Şaguna” la Miskolctapolca (Ungaria), echipă formată din dir. adj. Biro Ildiko, Crişan Csilla, Lung Antiana, Man Nicolae. Aceştia au participat în perioada 19-21 septembrie la a IV–a sesiune a Programului de cooperare transfrontalieră în domeniul educaţiei profesională TAMOP -2.2.4-11/1-2012-0062 ( Program Operaţional pentru Reînnoirea Societăţii) care a avut loc la Miskolctapolca.
Proiectul se adresează instituţiilor şi organizaţiilor care au în obiectul de activitate pregătirea şi formarea profesională a elevilor şi/sau adulţilor. Finanţarea proiectului este atât din fonduri europene cât şi din partea Statului Maghiar valoarea acestuia fiind de 43.301.136 Ft. Iar CT „Andrei Şaguna” este invitat ca partener beneficiar.
Titlul proiectului sugerează şi obiectivul principal al acestuia „Diseminarea bunelor practici în formarea şi calificarea adulţilor de către MTESZ Organizaţie Judeţeană din Szabolcs – Szatmar- Bereg cu parteneri români şi slovaci”
În cadrul acestei sesiuni de comunicări au fost dezbătute mai multe probleme legate de formarea profesională, ca de exemplu:
• Reforma educaţiei şi formării profesionale – 1990-1996 în Ungaria, Problemele şcolilor profesionale, Formare profesională în învăţământul superior
• Modele de sincronizare a educaţiei, a formării profesionale şi a pieţei de muncă. Exemple de bune practici din Ungaria prezentate de Mártonfi György de la Centrul de Cercetare şi Dezvoltare Educaţională Miskolc,
• Studiul de carieră, Practicile instituţionale în studiul carierei, Nivelurile, grupurile ţintă şi scopurile studiului de carieră, Proiecte pentru studiul carierei în Ungaria
• Avantajele formării duale (Parc Industrial – Şcoli Profesionale)
• Formarea muncitorilor calificaţi în tranzituri şi în şcolile profesionale (pentru persoane cu studii minimale din rândul şomerilor şi inactivilor)
Sesiunea de comunicări a fost urmată de o vizită la MITISZK, (Centrul Regional Integrat de Formare Profesionala) Miskolc organizată în scopul prezentării modului de organizare a pregătirii profesionale în variantă integrată. Profesorii Colegiului Tehnic „Andrei Şaguna” au putut aprecia funcţionalitatea unei astfel de soluţii în paralel cu sistemul de pregătire profesională din România atât la nivelul învăţământului preuniversitar cât şi la nivelul de formare a adulţilor.
Au fost vizitate mai multe ateliere şi laboratoare, în cea mai mare parte similare cu cele pe care le are Colegiul Tehnic A şaguna, prin proiectul REGIO;
Ateliere şi laboratoare vizitate în acest scop: (unele similare cu cele din dotarea atelierelor C.T. „Andrei Şaguna”)
Laborator Maşini unelte cu comandă numerică
Laborator CAD, CAM
Laborator Automate programabile
Laborator de masurari tehnice si controlul calităţii
Laborator şi atelier de mecatronică
Laborator si atelier de electronic
Laborator şi atelier de hidraulică-pneumatică
Laborator de firme de exerciţiu
Directorul Colegiului Tehnic „Andrei Şaguna”, prof. dr. Răzvan Vonea, mai transmite că va susţine orice formă de manifestare a promovării învăţământului profesional, strict necesar pentru piaţa forţei de muncă a comunităţii locale, dar şi pentru elevii şi părinţii acestora, care au oportunitatea dobândirii unor competenţe profesionale în meserii cerute de agenţii economici locali. Colegiul Tehnic „Andrei Şaguna” a demarat din acest an şcolar două clase de învăţământ profesional pe domeniile de pregătire: Mecanică şi Textile.
„Considerăm acest demers al încurajării şcolilor profesionale un punct de relansare al învăţământului profesional şi tehnic, dar şi un factor de integrarea corectă şi corespunzătoare pe piaţa muncii a tuturor calificărilor profesionale”, încheie directorul Răzvan Vonea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!