După eforturi susținute, desfășurate de dascălii implicați în Programul Mondial „Eco-Școala”, Colegiul Național „Onisifor Ghibu” a reușit să obțină „Steagul Verde” și titlul de „EcoȘcoala”.
„Eco-Schools este un program pentru managementul mediului şi certificarea şcolilor care-l implementează, coordonat la nivel internaţional de Fundaţia de Educaţie pentru Mediul Înconjurător (FEE), ce reuneşte 81 de organizaţii din 68 de ţări, care acţionează la nivel naţional în domeniul educaţiei pentru o dezvoltare durabilă. Proiectul a demarat în anul 2018, avându-i în echipă pe aproape toți dascălii din școală, precum și pe elevii care s-au implicat în desfășurarea activităților din cadrul acestuia”, a explicat profesorul Iulius Timar, directorul unității de învățământ.
Programe de conștientizare
De-a lungul timpului, colegiul a derulat multiple activități de ecologizare și a dezvoltat ample programe de conștientizare și responsabilizare a elevilor, dar și a întregii comunități, în vederea păstrării unui mediu curat și a unui stil de viață sănătos.
„Activitățile au condus la obținerea acestui titlu, ce ne onorează și responsabilizează în continuare. În activități au fost implicați elevii din cicliul primar, îndrumați de învățătoarele lor, dar și cei din ciclurile gimnazial și liceal. Elevii au dovedit o creativitate și o implicare fără precedent, conștienți de faptul că un mediu curat și un aer pur înseamnă beneficii pe termen lung, inclusiv în ceea ce privește randamentul învățării, deci calitatea educației”, a spus Laura Costolaș, coordonatoarea proiectului.
Una dintre activitățile care au ajutat la obținerea acestui titlu este și „Arată că-ți pasă, reciclează!”
„Această activitate a fost o dovadă de Eco-Atitudine căci, în parteneriat cu Eco Bihor, peste 700 de elevi ai Colegiului, îndrumați de cadrele didactice și-au unit forțele în activitatea de colectare de hârtie, în vederea reciclării”, a precizat Laura Costolaș.
„Un eco dar pentru mama” a fost o altă acțiune care a vizat și comunitatea apropiată elevilor – familiile acestora. Totodată, în cadrul activității numite „Un EcoDar pentru mama” , elevii din ciclul primar au confecționat daruri de 8 Martie din materiale reciclabile.
[eadvert]
„Ziua internațională a pădurilor” a fost o activitate punctată în cadrul proiectului, activitate în cadrul căreia elevii din clasa a XI-a au participat la replantarea de copaci.
Prin „Pământul nostru, viitorul nostru!” s-a dorit dezvoltarea unui spirit civic care să implice întreaga comunitate în protejarea mediului înconjurător și ameliorarea efectelor poluării la nivelul întregii planete.
Răsaduri
„Micii grădinari de la Ghibu” a fost o acțiune în care au fost implicați nu mai puțin de 754 de elevi din ciclul primar și care a avut loc la începutul primăverii acestui an. Practic, ei au amenajat și au decorat spațiul verde din fața școlii, după propia imaginație.
„Prin plantarea celor 755 de răsaduri de flori am urmărit creșterea gradului de implicare a elevilor în acțiuni de educație ecologică și de protejare a mediului”, mai zice Laura Costolaș. Ea crede că „prin activitățile ecologice putem să cultivăm dragostea și interesul copiilor pentru mediul înconjurător, să formăm atitudini de aprobare sau dezaprobare privind rezultatele pozitive sau negative ale acțiuni omului asupra naturii. Educația copilului în acest sens începe în familie, dar continuă, sistematic, în școală. Așadar, eforturile tuturor celor implicati au avut ca finalitate obținerea steagului verde și promisiunea că vom continua și dezvolta toate activitățile necesare protejării planetei și asigurării unui mediu curat. Le mulțumim tuturor elevilor pentru entuziasm și implicare, iar cadreleor didactive pentru profesionalismul și deschiderea de care au dat dovadă! Felicitări tuturor”, a conchis prof. Laura Costolaș.
Trimite articolul
XSi pe scoala asta si-a pus Bolojan pata, vrea sa o faca din nou Liceu. Discutii ca la Gojdu, si acum urmeaza razbunarea