Unul dintre colegiile reprezentative ale Bihorului a sărbătorit vineri 312 ani de activitate educaţională. Sala festivă a Colegiului Naţional „Mihai Eminescu” a devenit neîncăpătoare pentru mulţimea de persoane care au răspuns invitaţiei de a sărbători cele peste trei secole de existenţă ale instituţiei. Printre cei care au dat curs invitaţiei directoarei Colegiului, Maria Oniţa, au fost: subprefectul Adelina Coste, fost absolvent al Colegiului, viceprimarii Gheorghe Carp şi Biro Rozalia, inspectorii Nicolae Ungur şi Kery Hajnal, dar şi foşti absolvenţi şi foste cadre didactice ale şcolii.
„Sunt convinsă că la Colegiul Eminescu, performanţa şcolară ţine de strategie şi vocaţie. Cei 312 ani au transformat şcoala aceasta într-un reper, nu doar şcolar, ci şi moral şi civic”, a spus subprefectul Adelina Coste.
Şi Gheorghe Carp s-a declarat legat de acest colegiu, prin faptul că bunicul şi fiul său au studiat aici.
După ce directoarea Maria Oniţa a făcut o trecere în revistă a foştilor directori ai şcolii, dar şi a foştilor absolvenţi cu care se mândreşte Colegiul Eminescu, un grup de elevi eminescieni au vorbit despre istoricul şcolii lor.
Programul manifestărilor a continuat cu momente artistice susţinute de elevi de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”: Amalia Popa, Mădălina Naghiu, Molnar Krisztina, Claudia Lupşan, Oana Pelea, Teodora Şandru, Mark Lukacs, Roxana Ghenţ, dar şi Vlad Ionuţ David de la Liceul de Artă.
Istoric Colegiul National Mihai Eminescu
Şcoala a fost întemeiată în 2 decembrie 1699. Din 1717 instituţia a funcţionat ca şcoală iezuită, iar din 1874 ca Arhigimnaziu cu limba de predare latină, tutelat de Ordinul călugaresc “Premonstratensis”.
La Arhigimnaziul respectiv s-a constituit şi prima catedră de limba romană. Aici a funcţionat un timp şi Academia de Drept care s-a bucurat de prezenţa unor nume celebre printre profesorii săi: Iosif Vulcan, Emanuil Gojdu, Aurel Lazăr ş.a. În perioada interbelică în localul şcolii a funcţionat Liceul Comercial Român-Maghiar şi până în 1924 Facultatea de Drept.
În 1959 prin unificarea Liceului Clasic Mixt Maghiar cu Liceul de Fete Român “Oltea Doamna” a luat fiinţă Liceul de Filologie-Istorie, care din 1990 a devenit Liceul Teoretic “Mihai Eminescu”.
Din anul şcolar 1999-2000, şcoala a primit denumirea de Colegiul Naţional “Mihai Eminescu”.
În prezent, Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” din Oradea numără 1.496 de elevi (clasele I-XII) şi 93 de cadre didactice.
Crina Dobocan
Citiți principiile noastre de moderare aici!