Colegiul Național „Iosif Vulcan” Oradea a îmbrăcat haine de sărbătoare. În perioada 25 mai – 2 iunie, elevii și dascălii instituției marchează, printr-o serie de manifestări, 238 de ani de învățământ pedagogic la Oradea.
[eadvert]
În acest interval de timp sunt incluse activități variate, la care participă numeroși elevi ai colegiului.
Evenimentele au debutat ieri, cu un consiliu profesoral festiv. Cu acest prilej, directoarea instituției, prof. Simona Martin, a prezentat istoria unității de învățământ, precum și evoluția sa în timp. Mesajul directoarei a fost urmat de prezentarea unor bune practici în activitatea didactică din acest an școlar, precum și a activității europene a colegiului. În încheiere, elevii claselor a IX–a A și a V–a A au prezentat un moment teatral pe tema școlii.
„Zilele Școlii” includ și o expoziție de artă plastică, cu titlul „Iosif Vulcan”, precum și un concurs având ca temă viața și activitatea patronului spiritual al instituției. Ambele activități se vor desfășura pe parcursul zilei de azi.
Acestora li se adaugă concursul „Noi și Chimia”, concurs interjudețean organizat de 20 de ani de această școală. În concurs sunt implicați profesori și elevi din Oradea, București și din 20 de județe ale țării. Vineri, începând cu ora 13:00, va avea loc Festivitatea de Absolvire a promoției 2021-2022.
Învățământ de calitate
Activitățile incluse în evenimentul „Zilei Școlii” vor culmina cu „Balul Bobocilor”, reluat după doi ani de pandemie. Evenimentul este planificat în ziua de 2 iunie, la Restaurantul Colosseum.
„Revenire la normalitate implică nu doar reluarea cursurilor în format fizic, ci și a unor activități ce le oferă elevilor posibilitatea de afirmare, punând în evidență diferitele aptitudini ale acestora și în general creativitatea specifică vârstei lor. Printre aceste activități se numără și «Zilele Școlii», eveniment pe care cele mai multe școli îl susțin, în funcție de specificul lor, în diverse perioade ale anului”, a afirmat, în cadrul unui consiliu profesoral festiv, prof. Simona Martin, directoarea Colegiului Național „Iosif Vulcan” Oradea.
Istoria instituției începe în 1784, cu funcționarea Școlii Normale Române Greco-Catolice Unite de Învățători. Cu o moștenirea valoroasă, viziunea managerială a școlii se realizează pe ideea de a construi, de a inova.
„Azi, colegiul nostru este recunoscut pentru calitatea învățământului pedagogic, dezvoltând două specializări: învățător-educator și educator-puericultor. Școala a fost selectată de Ministerul Educației pentru a deveni Bază de Practică Pedagogică, într-un proiect ce vizează profesionalizarea carierei didactice. Din 2019, colegiul are secție bilingv-spaniolă, fiind unul dintre cele 11 Licee Bilingv-Spaniole din țară cu Program de Bacalaureat Spaniol. Dimensiunea europeană a activităților promovate în școală a fost recunoscută de Ministerul Educației, care ne-a acordat titlul de «Școală Europeană». Din acest an, instituția este Școală Acreditată Erasmus, ceea ce deschide posibilitatea formării cadrelor didactice și a colaborării cu instituții școlare europene”, a spus prof. Simona Martin.
Potrivit acesteia, tradiția școlii obligă la „responsabilitate asumată, pentru ca generația actuală de cadre didactice și elevi să continue să scrie istoria acestei instituții”.
„La mulți ani Colegiului Național «Iosif Vulcan» din Oradea! Felicitări și mulțumiri cadrelor didactice care împlinesc misiunea școlii – Educație de valoare, Educație pentru valori!”, a mai spus prof. Simona Martin.
Trimite articolul
XMai cititi un pic de istorie!!! De cand exista liceul Iosif Vulcan? 🙂
https://liceuliuliumaniu.ro/despre-noi/istoric/
Pe timpul lui Ceaușescu s-a mai putut umbla la… trecutul glorios . Dar în timpul internetului ?
Stimată ziariatoare mai răsfoiește din când în când WIKIPEDIA
chiar în textul link-ului dat de tine scrie așa:
„În 1784 scoala este promovata la rangul de Schola Praeparandorum Valachorum Ludimagistrorum. Se deschide o clasă specială a preparanzilor; Simion Maghiar este numit profesor preparandial în 1784; „în 1784-1785 începe funcționarea sistematică recunoscută de guvern a Școlii Normale Române Greco-Catolice Unite de învățători”.
Mno, amu’ mie 1784 adunat cu 238 îmi dă 2022 și de la un cap, și de la altul…
(N.B. nu mai da wikipedia ca exemplu de sursă spre documentare, există altele mai credibile)