Numele său figurează pe o listă scurtă de doar douăzeci de profesori. Aceasta ca urmare a faptului că a fost selectat să prezinte, la Londra, o aplicaţie pentru învăţământ. Următorul nivel pe care profesorul orădean îl poate accede este cel de expert în educaţie. Titlul ce crează dascălilor şi elevilor de la prestigioasa unitate de învăţământ orădeană numeroase oportunităţi, includirea într-un sistem avangardist Microsoft. Ca urmare a performanţelor elevilor, a olimpicilor pregătiţi de Maria şi Adrian Niţă, în noiembrie 2012, Colegiul Emanuil Gojdu a devenit Academie Microsoft, dar şi certiport- centru de testare şi certificare pentru gigantul Microsoft. De altfel, cei doi dascăli au scris, recent, două cărţi pentru Microsoft, manuale după care se poate învăţa „free”. Probabil cea mai certă dovadă a faptului că cei doi profesori de informatică pregătesc excelenţe în domeniu este aceea că elevii gojdişti au firme de IT încă de pe băncile şcolii şi că aceştia sunt selectaţi să lucreze pentru Microsoft.
De peste un deceniu, la Colegiul Naţional Emanuil Gojdu profesorii Maria şi Adrian Niţă pregătesc şi produc olimpice. Fără reflectoare, şi într-o mare discreţie. Recent, profesorul Adrian Niţă a fost selectat de Microsof să urmeze cursurile pentru noua platformă de realizat aplicatii pentru telefoane, tablete si PC-uri – Touchdevelop. Cursurile şi examenele au avut loc în cadrul programului „Microsoft Parteners in Learning”. Filialele Microsoft din Europa au cerut ca din fiecare ţară să fie desemnaţi doi profesori care să urmeze aceste cursuri. Profesorul Adrian Niţă a fost admis, împreună cu profesoara Ana Întuneric din Bacău, printre cei 20 de profesori creativi din Europa care şi-au prezentat lucrările la sediul Microsoft din Londra, în perioada 27-30 ianuarie 2013.
„În nori ”
„Cursurile pentru profesorii din Europa au avut loc în noiembrie-decembrie, am avut anumite teme, s-au dat teste. Am avut şi o temă finală, profesorii au fost triaţi şi am rămas 20 de profesori să prezentăm aplicaţiile pe care le-am conceput pentru învăţământ. Personal, am realizat un proiect pentru clasele mici de recapitulare a operaţiilor de adunare. Este o aplicaţie destinată profesorilor care doresc să utilizeze tehnica de calcul şi să schimbe metodele de predare…Poate fi o alegere. Ştiţi că, fiecare profesor are la dispoziţie o cretă şi tabla în faţă, dar lecţiile nu sunt niciodată la fel, depinde de fiecare profesor cum transmite mesajul… Stilul de lucru abordat a fost cloud- în nori, care presupune faptul că poţi să stai să lucrezi de la orice calculator, dar de fapt lucrezi pe calculatorul lor, în speţă pentru Microsoft ”, ne-a explicat domnul profesor Adrian Niţă.
Aplicaţia realizată de profesorul de la Gojdu este una pentru ecrane senzitive: atunci când utilizatorul se află în faţa monitorului şi acesta îl simte că doreşte să scrie un răspuns, i se propun opţiuni şi este fără doar şi poate una elaborată după un studiu al comportamentului şi obiceiurilor celor mici, a copiilor între 7-10 ani. Toată aplicaţia care îi ajută pe cei mici să înveţe, în ton cu vremurile, adunarea, dar şi să rezolve probleme de logică, a fost „îmbrăcată ” într-o poveste. „Este vorba despre un castel ocupat de trei monstruleţi de care trebuie să treci la nivelul următor rezolvând anumite probleme. Există şi un personaj principal care te însoţeşte peste tot: adunarea. La final, obţii şi o medalie. Totul se întâmplă contra timp, iar utilizatorul primeşte puncte. Există şi un mic joc de recreere, gen puzzle, care te provoacă să reconstruieşti un ursuleţ ” ne-a explicat profesorul de informatică. Soluţia oferită de dascălul orădean pentru a crea monstruleţii a stârnit interesul celor de la Microsoft, care au vrut să afle cum a reuşit profesorul de la Gojdu să dea viaţa monstruleţilor în World.
Expert în educaţie
Pentru că profesorul Adrian Niţă a fost ales printre cei mai inovativi, inventivi, creativi dascăli de profil din Europa, acum are posibilitatea să treacă la următorul nivel: să se înscrie la cursurile de expert în educaţie din partea Microsoft. Datorită performanţelor profesorului Niţă, Colegiul Naţional Emanuil Gojdu are din nou de câştigat, urmând a fi cuprins într-un sistem avangardist al Microsoft, care presupune acces la softuri specializate, modalităţi de predare inovative, o sumă de oportunităţi pentru profesori şi elevi, le conferă o anumită expertiză, acces la bloguri specializate şi oportunitatea de a onora invitaţii lansate de şcoli de acelaşi rang.
Academie Microsoft
„Datorită performanţelor elevilor, în noiembrie 2012 , Colegiul Emanuil Gojdu a devenit Academie Microsoft ”, ne-a dezvăluit mândru profesorul de informatică. Şi adăugăm noi, nu în ultimul rând performanţelor dascălilor de informatică. De altfel, Maria şi Adrian Niţă au scris două cărţi pentru Microsoft, cărţi după care se poate studia „free”. Cu alte cuvinte, profesorii de la Colegiul Emanuil Gojdu se vor implica „cu acte în regulă” în dezvoltarea şi pregătirea forţei de muncă pentru secolul XXI. Cursanţii Academiei Microsoft de la Gojdu vor avea acces la ultimele tehnologii, aptitudini IT şi standardele de calitate asigurate de Microsoft.
„Putem ţine cursuri atât pentru unităţile şcolare , cât şi pentru studenţi. Microsoft oferă materiale pentru a te putea pregăti, oferă cărţi, filme, exerciţii şi teste. Îţi oferă posibilitatea ca tu instructor să vezi, în mod real cât timp a dedicat cursantul parcurgerii unui curs, cât a lucrat pe cursul respectiv. Pot să spun că din noiembrie, Colegiul Emanuil Gojdu a devenit şi singurul centru de testare din această parte a ţării- un aşa-numit certiport Microsoft. Până acum astfel de centre existau doar în: Timişoara, Cluj, Bucureşti. Aici vor putea să vină să obţină certificate orice specialişti în IT din Oradea chiar dacă nu au urmat cursurile la noi. Se pot obţine certificate nu numai Microsoft, ci şi HP şi Adobe ”, spune profesorul Adrian Niţă. Ca urmare a faptului că Gojdu este şi Academie CISCO, elevii din clasele a XII-a au obţinut certificate în SUA ca experţi în reţelistică.
Citiți principiile noastre de moderare aici!