Chestionat de Bihon.ro&JB, Colegiul Medicilor Bihor a transmis că este important să nu se desființeze și nici să se restrângă aproape de zero activitatea Compartimentului de Onco-Pediatrie. Nu doar pentru că și în România, inclusiv Bihor, cazuistica în cancer pediatric e în creștere, ci și pentru că Bihorul nu poate să se întoarcă în trecut și nici să lase viitorii medici șomeri.
Ministerul dezvoltă, Curteanu restrânge?
Mai exact, tocmai pentru că în pediatrie au apărut foarte multe cazuri pe diferite specialități, Ministerul Sănătății, le-a introdus în 2017, ca domenii clare.
Până acum doi ani, aceste specialități nici nu existau, iar medicii, ca să salveze copiii, se informau din străinătate și lucrau practic în pionierat, iar primii abslovenți de Onco-pediatrie vor fi în 2022.
Vorbim despre Ordinul Ministrului Sănătății 905/2017 publicat în Monitorul Oficial nr 677 din 18.08.2017, care precizează înființarea de noi specialități în Nomenclatorul de specialități medicale următoarele noi domenii: Medico-dentare și farmaceutice. Gastroenterologie pediatrică, Nefrologie pediatrică, Neurologie pediatrică, Psihiatrie pediatrică, Oncologie și hematologie pediatrică.
Ordinul a fost dat deodată cu introducerea în Facultățile de Medicină acestor noi specialități, așa încât, primii medici absolvenți ai acestor domenii medicale vor ieși de pe băncile școlii în 2022. Cu alte cuvinte, este retrograd ca, după ce Ministerul Sănătății a decis înființarea de secții onco-pediatrice și dezvoltarea lor, Spitalul Curteanu să diminueze această activitate, a transmis Colegiul Medicilor Bihor.
Dovezi și în arhiva Bihon.ro&Jb
Dat fiind faptul că s-a construit inclusiv un Centru de oncologie, chiar în spatele Spitalului Curteanu, reducerea activității pe această specialitate ar putea inocula ideea că și acest centru înseamnă bani investiți degeaba.
Medicii oncologi Ritli Ladislau și Gabriela Miculschi sunt medici pediatri, care au devenit specialiști în oncologie și hematologie, creând pionierat în domeniul acesta. De altfel, rezultatele muncii lor sunt peste 100 copii (mulți deveniți adulți, cu familii), care trăiesc doar pentru că cei doi medici, uneori și cu ajutorul specialiștilor din Timișoara și Ungaria, au reușit să îi vindece în copilărie de diferite tipuri de cancer. Și asta în contextul în care aproximativ jumătate din supravieţuitori prezintă modificări morfologice sau funcţionale care influenţează calitatea vieţii fostului bolnav.
Bihon.ro&Jb a reliefat în foarte multe materiale scrise, foto și video (care se pot consulta oricând) despre existența acestor mulți copii vindecați la Compartimentul Onco-pediatrie, inclusiv cu articole privitoare la donări de sânge şi despre Ziua de Luptă împotriva Cancerului la Copii, marcată anual la mijloc de februarie, când, tot prin grija medicilor, deși nu era atribuție de serviciu, copiii supraviețuitori erau răsfățați și felicitați că au luptat și învins cancerul. La fel, Bihon.ro&Jb a scris nenumărate materiale de presă pentru a sprijini copiii cu cancer tratați la Curteanu, complementar tratamentelor aplicate pe bază de protocoale similare celor din străinătate.
Pentru a nu fi suspectați de părtinire, atașăm câteva link-uri doveditoare ale faptului că munca în pionierat în onco-pediatrie, din 1995 încoace, a avut rezultate, contrar acuzelor transmise zilele trecute de reprezentanții Spitalului Curteanu: “lipsa performanței în domeniul oncologiei pediatrice, din 1995 până în prezent”.
Fotografia atașată e realizată de Bihon&Jb la una din actele de dăruire făcute pentru copiii supraviețuitori ai cancerului de către pensionații dr. Gabriela Miculschi, dr. Ritli Ladislau, cu sprijinul studenților Mediciniști, la o Zi de Luptă Împotriva Cancerului la Copii.
http://www.bihon.ro/pentru-micii-supravietuitori-oncologici/1046850
http://www.bihon.ro/pentru-copiii-supravietuitori-ai-cancerului-2/1249135
http://www.bihon.ro/zi-speciala-pentru-60-de-suflete/1253226
Poate se schimbă modificarea
Cum însă reducerea de paturi nu se poate face decât cu avizul Ministerului Sănătății, e de așteptat ca și reprezentanții de la Curteanu să își revizuiască informațiile despre rezultatele de până acum la Oradea, să renunțe la restrângerea activității în domeniul onco-pediatriei și să găsească soluții pentru dezvoltarea ei, în favoarea copiilor nevinovați de diverse tipuri de maladii onco-hematologice.
http://www.bihon.ro/oncologia-pediatrica-din-oradea-desfiintata/2290015
http://www.bihon.ro/presa-e-tendentioasa-iar-medicii-neperformantii/2290630
http://www.bihon.ro/bolojan-se-suceste-primaria-nu-are-competente-in-desfiintarea-de-sectii/2291066
Citiți principiile noastre de moderare aici!