Tânărul beiuşean a fost şocat să vadă la Magazinul Dior dintr-unul dintre cele mai luxoase cazinouri din Singapore o replică „unu la unu” a cojocului său. Beiuşeanul administrează pagina Ţara Binşului – Terra Beiusensis, dedicată tradiţiilor din această parte a Bihorului.
„Mă plimbam într-unul din cele mai mari și mai luxoase cazinouri din lume, în Singapore şi, bineînţeles, magazinul Dior este nelipsit, la fel cum sunt toţi ceilalţi «creatori» de modă, prezenţi de la Versace la Yves Saint Laurent. Dar la Dior ceva m-a lovit greu pe mine, pruncul din Binş născut pe strada Şcolii şi crescut pe Aleea Moţilor: un suman din colecția acestui an, 2017, care se vindea în jur la 35.000 de dolari”, relatează beiuşeanul.
În varianta Christian Dior, sumanul de la Binş se vinde cu 35.000 $. Descoperirea îi aparţine beiuşeanului care administrează pagina Țara Binșului – Terra Beiusensis, „o pagină pentru istoria, cultura, portul și tradiţiile din zona Beiuşului şi satelor din jur, constituind Țara Beiuşului”. Beiuşeanul a recunoscut varianta Dior a cojocului de la Binş, el fiind proprietarul unui exemplar.
Maria Grazia Chiuri, un adevărat icon-fashion, director artistic la celebra casă de modă, pare a fi responsabilă de faptul că Colecţia Pre-Fall 2017 Christian Dior, prezentată la Paris 2017, e inspirată de costumul popular de la Binş. „Cum a furat Christian Dior în Paris din Ţara Beiuşului? Uite aşa! Mă plimbam într-unul din cele mai mari și mai luxoase cazinouri din lume, în Singapore, şi bineînţeles magazinul Dior este nelipsit, la fel cum sunt toţi ceilalţi «creatori» de modă, prezenţi de la Versace la Yves Saint Laurent. Dar la Dior ceva m-a lovit greu, pe mine, pruncul din Binş născut pe strada Şcolii şi crescut pe Aleea Moților: a fost un suman din colecția acestui an, 2017, care se vindea în jur la 35.000 de dolari; da, aţi auzit corect, ăsta e preţul! Problema din punctul meu de vedere e că-i copiat cu neruşinare dupa cojocu nost binşenesc 100%, în modele şi amplasament. Nu ştiu: să fiu mândru că marele Dior ne-o copiat, sau să-mi clătăresc gura de gustul amar că la noi nu se mai fac, pentru că n-au fost preţuite de noua generaţie. Oricum, amu puteţi şti că cojocul binşenesc se vinde de la Paris la New York, din Singapore în Sydney, sub această formă! Poate ne-om face şi noi o copie chinezească sub numele Christian Dior pentru ăştia care nu au cojoc binșenesc. Eu sunt unul dintre cei norocoşi care mai ştie de el şi are unul, că doar aşa l-am recunoscut imediat! Semnat: Radu F., de pe Pătărasca Mare”. De-a lungul timpului, designeri renumiţi, precum Carolina Herrera, Tom Ford, Jean Paul Gaultier sau Yves Saint Laurent, s-au inspirat din portul popular românesc în creaţiile lor. Recent, Tory Burch a copiat (aproape unu la unu) o haină tradițională românească din secolul XX.
Citiți principiile noastre de moderare aici!