Cei prezenţi au fost salutaţi de Ioan Hasas, viceprimarul comunei Vadu Crisului. Despre Vadu Crişului, „Perla Crişului Repede” au apărut mai multe cărţi, publicaţii. Acest interes sporit este generat de faptul că Vadu Crişului dispune de valori care sunt unice şi deosebite pentru cei receptivi la frumos. Să pomenesc doar patru dintre ele: Peştera de la Vadu Crişului, cascada, Defileul Crişului Repede- faimos datorită valori naturale pe care le are- şi ceramica albă, păstrătoare a motivelor arhaice; meşteşug care şi azi îşi mai are maeștrii. Doar aceste patru valori menţionate ar fi suficiente pentru ca numele localității să fie cunoscut pretutindeni, dar Vadu Crişului se mândreşte cu mult mai multe. „Despre aceste valori este vorba în acest volum, prezentând cele mai importante elemente ale Colecţiei de valori din Vadu Crişului”, a spus printre altele viceprimarul.
„Mulţumesc celor de la Hajduszoboszlo, că ne-au ales ca şi parteneri în acest proiect, mulţumesc pentru munca depusă în realizarea cărţii istoricilor, muzeologilor din Debrecen, Hajduszoboszlo, Oradea şi Vadu Crişului precum şi pentru posibilitatea ca această carte să apară bilingv”.Primarul Cosma Dorel în salutul său s-a aratat mulţumit de colaborarea cu oraşul din Ungaria, incubatorul de afaceri şi editarea acestei cărti sunt rezutatele unor proiecte comune. Dr. Bihari-Horváth László directorul, muzeologul principal al Muzeului Bocskai din Hajduszoboszlo şi coordonatorul proiectului, în discursul său a arătat că publicarea cărţii a devenit posibilă datorită Mişcării pentru Colecţia Naţională de Valori din Ungaria care şi-a propus inventarierea valorilor din Bazinul Panonic: păstrarea, susţinerea, dezvoltarea şi popularizarea acestora. La această mişcare a aderat, în 2015, Autoguvernarea Oraşului Hajdúszoboszló – susţinând relaţii de parteneriat cu Vadu Crişului – când şi-a înfiinţat propria colecţie de valori. Iar pentru că Ministerul Agriculturii din Ungaria a considerat că – în cadrul proiectului HUNG-2015 – modelul de colectare a valorilor practicat în Hajdúszoboszló merită să fie adaptat şi în localităţile de peste hotare, s-a ivit posibilitatea de a întemeia Colecţia de valori din Vadu Crişului, în cadrul unei colaborări cu comunitatea din localitatea bihoreană.
Alături de cele două autoguvernări s-a implicat în colaborare şi Muzeul Bocskai István din Hajdúszoboszló, Asociaţia Pro Rev Vadu Crişului, precum şi specialişti ştiinţifici profesionişti, prin prezentarea şi descrierea valorilor. Această colaborare internaţională are deja un rezultat deosebit, deoarece – după cunoştinţele noastre – Colecţia de valori din Vadu Crişului este prima colecţie de valori maghiaro-română. „Comunitatea maghiara din Vadu Crişului trăieşte aici în minoritate, dar nimic nu-i atestă mai bine demnitatea umană, decât faptul că valorile spirituale ale românilor majoritari în comună, sunt apreciate şi respectate ca şi pe cele proprii. Nu este deci întâmplător faptul că publicaţia noastră apare bilingv. Sperăm ca în viitor şi această carte va contribui, din partea celor două naţiuni, la îmbogăţirea în comun a valorilor, la dezvoltarea acestei colecţii de valori. Traim cu speranța că volumul va aduce bucurii în sufletele cititorilor şi va servi la cunoaşterea valorilor din Vadu Crişului” , a spus printre altele coordonatorul proiectului .
S-a trecut apoi la prezentarea lucrărilor Juhászné Orth Ibolya cu prezentarea: Valori naturale în Defileul Crişului Reped, Dr. Kavecsánszki Máté Vama sării la Vadu Crişului şi transportul sării în valea Crişului Repede de la începuturi până în epoca modernă timpurie; Nagy István : Locuri comemorative istorice şi literare în Vadu Crişului;Prof. Dr. Aurel Chiriac: Despre iconostasul şi picturile bisericii ortodoxe din Vadu Crişului; Dr. P. Szalay Emőke : Biserica reformată din Vadu Crişului şi clenodiile bisericii;Dr. Lovas Kiss Antal : Tradiţia Targului de la Vama Sării din Vadu Crişului si Hasas Ioan : Panteonul artei populare din Vadu Crişului unde sunt prezentaţi olarii Szolga Géczi Julianna, Hasas Petru, Halász Erzsébet, pictorul de icoane Pascar Teodor şi Géczi Hegedűs Sándor fost povestitor din Vadu Crişului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!