Colectarea separată a deșeurilor, în școlile din județ, se amână potrivit vicepreședintelui Consiliului Județean Bihor, Mircea Mălan.
[eadvert]
CJ Bihor a anunțat anul trecut că toate sălile de clasă din județ vor fi dotate cu trei sau patru recipiente, fiecare cu o capacitate de 10 litri, pentru colectarea următoarelor tipuri de deșeuri: reziduale, plastic și doze, hârtie și carton și/sau deșeuri biodegradabile.
„Am amânat implementarea proiectului, deoarece am luat o hotărâre de a colecta pe cinci fracții separat și în zona rurală”, a spus Mircea Mălan vineri, în cadrul unei conferințe de presă. Însă cum în județ nu se poate implementa încă colectarea pe cinci fracții, datorită scumpirilor din ultima vreme, proiectul din școli a suferit și el amânat.
„Realitea care a venit peste noi, cu creșterea accentuată a prețurilor la carburanți, creșterea salariilor cerute de operatorii de salubritate și faptul că operatorii din județ încă practică tarifele aprobate în 2019, ne-a făcut să amânăm implementarea acestui proiect de colectare selectivă a fracției până lucrurile se vor calma”, a explicat vicepreședintele CJ Bihor. „Nu știm dacă să punem patru sau cinci pubele în clasele din zona rurală”, a continuat sursa citată vicele CJ Bihor.
El a adăugat că dotarea școlilor din județ este un proiect asumat de A.D.I Ecolect și operatorii de salubritate din județ și este deja bugetat. „Este o preocupare a noastră, de a oferi aceeași realitate copilului în sala de clasă și acasă și la biroul părinților. Însă trebuie să ținem cont de realitățile din teren, care de multe ori ne complică existența și ne fac să acționăm cu prudență, pentru a nu avea probleme de funcționare pe viitor”, se scuză Mălan.
Elevii nu colectează separat
CJ Bihor a anunțat anul trecut că, potrivit unei analize făcută de CJ Bihor, elevii din județ nu colectează separat și generează foarte multe deșeuri, ceea ce se traduce în costuri mari pentru școli, sau dacă colectează separat, operatorul colectează gunoaiele la grămadă. „O analiză pe care am făcut-o în această perioadă arată că raportul juridic dintre școlile din județul Bihor și operatorii de salubritate nu este unitar, că deșeurile nu sunt colectate unitar. Sunt multe situații în care elevii nu colectează separat în clasă și, evident, generează o cantitate mai mare de deșeuri reziduale care costă mai mult școala. Sunt și cazuri în care se colectează separat în clasă, dar operatorul de salubritate le colectează la grămadă. Mai există o realitate, că nu sunt aceleași tipuri de recipiente peste tot în județul Bihor”, a declarat Mircea Mălan, anul trecut, în cadrul unei videoconferințe cu toți directorii unităților de învățământ de stat.
Prin urmare, CJ Bihor a pus la punct proiectul prin care Ecolect și operatorii de salubritate să facă un efort financiar și să pună la dispoziția școlilor recipiente de același fel, pentru colectarea selectivă. Totodată, urma să fie creat un mecanism de colectare și depozitare a deșeurilor, unitar la nivelul întregului județ. Tot atunci, CJ a anunțat și că unitățile de învățământ ar putea fi dotate și cu un biodigestor pentru procesarea deșeurilor biodegradabile. Nici despre aceste demers nu se știe încă nimic.
Trimite articolul
XCobori în sus luceafăr stând alunecând pe-o rază și pe culori la reciclare rural subvenţioneazã și ca şi-n alte dãţi edili sã vizităm italofili.
Nu stiti voi decit citi lei sa cereti si cite amenzi dupa ce amestecati in gunoi cautind penalizari . Oameni capabili 🙄
Vom lua amendã în agendă și iar va fi clipã urgentã şi iar va fi taxã dementã frecatã ca ne aruncatã, nu se plãteşte cât arunci? Atunci luaţi banii pentru prunci pe o himerã care înseamnã și în Europa venit panã că nu ne omoarã un rãzboi ci plan intern ce faceți voi.