De curând încheiată campania de sensibilizare a orădenilor faţă de colectarea selectivă în gospodărie, rămâne în aer un semn de întrebare: care e câştigul direct al celui care se achită de această datorie civică?
Această curiozitate pare şi mai justificată în condiţiile în care RER Ecologic, firma care ridică gunoiul selectat sau nu, nu plăteşte nimic la depozitarea aşa numitei fracţii uscate (deşeurile selectate) acceptate de Eco Bihor, administratorul haldei de gunoi.
Poate anul viitor
„Persoana nu plăteşte în plus pentru colectarea selectivă”, este un răspuns dat de Camelia Mălinaş, director RER Ecologic. „Noi avem trasee în plus faţă de cele pentru fracţia umedă, asta înseamnă cheltuieli în plus care nu sunt în factură”, justifică aceasta, precizând că „există o fişă de calcul facturii”, la nivel naţional şi că tariful în toată ţara se stabileşte pe persoană, pe lună.
Directoarea spune că un avantaj finanaciar poate şi pentru cetăţeni ar trebui să se vadă anul viitor când, odată cu scăderea cantităţii de fracţie umedă depusă pe haldă ar trebui să scadă şi tariful, poate şi factura orădeanului de rând…
Îşi fac treaba
O bătaie de cap şi cheltuiali în plus, atât pentru RER Ecologic cât şi pentru orădenii de rând, colectarea selectivă este impusă de lege.
„Cetăţenii să aibă certitudinea că RER-ul îşi face treba. Avem maşini speciale de ridicare a deşeurilor colectate selectiv. Oamenii noştri participă direct la colectare”, a declarat Pasztai Zoltan, din partea Eco Bihor. Deţinătoarea haldei de gunoi şi a staţiei de sortare, această firmă este singura care pare să aibă de câştigat din procesul selectării, prin valorificarea materialelor refolosibile.
C.Gh.
Citiți principiile noastre de moderare aici!