Primăria a lansat în dezbatere publică regulamentul de salubrizare a orașului, cea mai importantă modificare se referă la modul de depunere și colectare a deșeurilor.
Indiferent că stau la casă sau la bloc, toți orădenii urmează să fie nevoiți să depună deșeurile menajere pe trei categorii. Modificarea va intra în vigoare, cel mai probabil, odată cu intarea în vigoare a noului contract multianual de salubritate. Licitația este într-o fază avansată de evaluare a unicei oferte rămase, cea a RER Vest, după ce Primăria a descalificat oferta depusă de firma constănțeană Polaris Holding.
Astfel, articolul 16 al noului regulament aduce modificarea esențială: „persoanele fizice şi juridice producătoare de deşeuri municipale trebuie să realizeze activitatea de colectare, pe trei componente (3 fractii) potrivit specificului locului de producere a deşeurilor, în condiţii salubre, în spaţii special amenajate de către administrația publică locală şi prin sistemele propuse şi asigurate de administrația publică locală/operatorul serviciului public de salubrizare care organizează activitatea de colectare a deşeurilor”.
Operatorul asigură recipienții
Astfel, colectarea se va realiza în funcție de cele trei componente (3 fractii): deșeuri reziduuale, deșeuri biodegradabile și deșeuri reciclabile, în recipiente şi containere de colectare sau saci de
plastic asigurați de către operatorul serviciului public de salubrizare. Regulamentul arată că aceștia trebuie să prezinte un grad de siguranţă ridicat din punct de vedere sanitar şi al protecţiei mediului.
Astfel, deşeurile reziduale se vor colecta în recipiente de culoare gri sau negru, deşeurile biodegradabile se vor pune în recipiente de culoare maro iar deseurile reciclabile, în recipiente de culoare galbenă, în cazul persoanelor juridice și saci de culoare
galbenă și capacitate de 120 l, în cazul persoanelor fizice.
Pe fracții
Deşeurile reciclabile, adică fracția uscată, constau din hârtie, carton, plastic, metal, sticlă inclusiv deşeuri de ambalaje. Acestea vor fi colectate și transportate separat în vederea preluării la stația de sortare din cadrul haldei din strada Matei Corvin nr.327.
Deşeurile biodegradabile vor ajunge separat la stația de compostare din cadrul haldei, acestea constau din: resturi de fructe şi de legume proaspete sau gătite, resturi de pâine şi cereale, zaţ de cafea sau resturi de ceai, păr şi blană, haine vechi din fibre naturale – lână, bumbac, mătase, mărunţite, coji de ouă sau de nucă, cenuşă de la sobe, rumeguş, fân şi paie, resturi vegetale din curte (frunze, crengi şi nuiele mărunţite, flori), plante de casă, bucăţi de lemn mărunţit, ziare, hârtie, carton mărunţite, umede şi murdare.
Deşeurile reziduale vor fi, de asemenea, colectate și transportate separat la stația de tratare mecanobiologică din haldă. Deşeurile reziduale pot fi de urmatoarele tipuri: resturi de carne şi peşte, gătite sau proaspete, resturi de produse lactate (lapte, smântână, brânză, iaurt, unt, frişcă), ouă, grăsimi animale şi uleiuri vegetale, excremente ale animalelor de companie, scutece/tampoane, resturi vegetale din curte tratate cu pesticide, lemn tratat sau vopsit, conţinutul sacului de la aspirator, mucuri de ţigări, veselă din porţelan/sticlă spartă, geamuri sparte.
Alte categorii de deșeuri care se vor depune pe haldă, în baza unor contracte separate, pot fi deseurile periculoase din deseuri menajere, deseurile voluminoase provenite de la populatie, institutii publice si operatori, deşeuri din construcţii şi desfiinţări, deşeuri de echipamente electrice şi electronice – denumite în continuare DEEE.
Minim 10m
Regulamentul păstrează distanța minimă impusă de lege între pubele și primele geamuri ale celor de la bloc: „Stabilirea locului de amplasare a platformei de depozitare a deşeurilor municipale pe domeniul public se va face astfel încât distanţa până la ferestrele spaţiilor cu destinaţie de locuinţă să fie de minimum 10 m. Amplasarea platformelor la o distanță mai mică de 10 m față de ferestrele spațiilor cu destinația de locuință se poate face doar cu aprobarea și în condițiile stabilite de autoritatea de sănătate publică teritorială sub jurisdicția căreia intră Municipiul Oradea”.
Proiectul stă în dezbatere publică până în 21 august, orădenii care vor să facă propuneri, sugestii și opinii cu valoare de recomandarele pot trimite prin email pe adresa primarie@oradea.ro, prin poștă pe adresa Primăriei Municipiului Oradea, Piața Unirii nr. 1, sau se pot depune la Centrul de relații cu publicul – Primăria Municipiului Oradea, Piața Unirii nr. 1. Materialele transmise vor purta mențiunea: „Recomandare privind Modificarea și Completarea Hotărârii Consiliului Local nr 207 din 26 martie 2015 privind aprobarea regulamentului Serviciului de Salubrizare a Municipiului Oradea”.
Trimite articolul
XNa sa vedem cum amplaseaza la 10 pubelele unde sunt blocurile bagate una in alta
-
Locuri de parcare, ocupate oare? Vom plăti mai mult, ochii reci pe teci,
Asteptam cu nerabdare sacii … ah, stai , pai aceia nu ajung la destinatie de ani de zile , sunt vanduti/furati pe traseu RER-Client pf….
o intrebarea. Aceasta Doamna Gilea este ruda cu mai binecunoscutul Gilea politicianul ?
-
Nu! E profesoara de Limba romana pentru postaci defavorizati.
Alta distractie, alti bani.
Vom recicla cu Dl Bolojan taxe mai mari, impozite mai mari, eventual parcãri plãtite, pieţe centre antreprenoriale, ceva pasarele și culmea spaimei, parcuri și exproprieri?
-
Foarte bine. Poate incepe si lumea sa fie mai civilizata. Parcare platita nu vad de ce nu ai plati. E pentru masina ta, nu? Nu iti convine, ia OTL-ul. Adica nu va convine ca Bolojan ii expropriaza pe unii pentru parcari dar v-ar conveni sa parcati gratis, nu?
-
O să vezi civilizație în Oradea sau în toată
România,când face plopu’ pere.
-
Pai astea nu-s biodegradabile?
– resturi de carne şi peşte, gătite sau proaspete, resturi de produse lactate (lapte, smântână, brânză, iaurt, unt, frişcă), ouă, grăsimi animale
De ce sunt trecute la reziduale? E mai biodegradabil parul si blana?!
-
DF2 , alimentele enumerate de tine sunt biodegradabile , dar pot dezvolta bacteria E-coli si sunt tratate ca atare .
-
aici incepe sa fie nevoie de scoala adevarata, chiar si sa arunci “gunoiul”. Gupoiul nostru devine afacere pt altul, speram totusi ca va fi bine si ca deasemenea se va colecta si de masinile de gunoi, selectiv si nu totul la un loc dupa ce locatarii au selectat. In plus, un lucru f rau ca a disparut colectarea de flacoane, era un lucru bun.
-
Harnici și biruitori, adică cu biruri.
“cu scopul de a reduce „amenda” plătită de oraș pentru cantitățile prea mari de deșeuri depuse pe haldă,” – stiu oare cetatenii acetui oras ca la halda din Episcopia se aduc zilnic tone de gunoaie din toate judetele apropiate ca distanta Bihorului – Ms, Ar, Cj, Bn, Sj? In fiecare dimineata sunt zeci de TIR-uri la rand la intrare pe cantar cu gunoaiele altor judete. “Se colecteaza selectiv/se recicleaza” tine pentru o parte din cetatenii creduli care traiesc intr-o lume paralela cu lumea reala.
PS – a fost un incendiu la halda saptamanile trecute, nu am vazut niciun articol in ziar. Insa, incendiul a “rezolvat” o parte din gunoiul de reciclat, nu?
La intrare in Oradea sunt panouri cu “Bihorul colecteaza selectiv” – ma intreb de ce duhneste in jurul haldei pana in Rogerius – in functie de bataia vantului daca ne dam atat de rotunzi cu colectarea selectiva? O alta intrabare: colectatul selectiv=recliclare sau la halda ajung toate in varful haldei? In plus, in conditiile in care vin TIR-uri intregi cu gunoaiele altor orase, care mai e procentul de deseuri colectate selectiv si RECICLATE EFECTIV?
-
ati fost pe acolo sa vedeti vreodata ? de abia se simte un miros chiar si in preajma haldei sau a halelor. si da, se sorteaza cam tot ce se poate, insa e greu din cauza ca nu exista colectare selectiva.
-
Din pacate trec zilnic, locuiesc de 6 luni in Santion cu parinti in Episcopia; seara in Episcopia nu se poate sta in curte, iar pe Borsului opresc AC sa nu intre mirosul in masina, in Santion, aceeasi problema.
-
deci nici asta nu ii bine? ba postacilor mai usor.
astia vor sa selectam, sa faca ei banii mai usor.
Vrei tata sa selectam gunoiul? atunci acest serviciu ar trebui sa fie gratuit ca in tarile civilizate gen Belgia. Acolo nu este taxa pe gunoi dar daca nu il selectezi nu ti-l ia din fata casei.
Ganditi-va daca va fi selectat cat de usor va fi pt. dansii sa il recicleze. pe langa o afacere banoasa , o sa ne si taxeze lunar.
Am retinut bine unde pun servetele de hârtie care nu mai sunt umededi cu cutiile metalice de conserve, in pubela maro?
Am retinut bine unde pun servetele de hârtie care nu mai sunt umededi cu cutiile metalice de conserve, in pubela maro?
Ce amuzant!Oriunde se practica colectarea selectiva a gunoaielor oamenii ori sunt scutiti de anumite taxe,ori sunt remunerați.In Oradea colectezi selectiv si tot tu platesti in plus pt gunoi.Iar oamenii aplauda.Nah,fain loc unde sa iti faci de cap si sa mai fii si laudat pt asta! Iar Rer e singura firma in domeniu ,nu?Prea batator la ochi pt cine vrea sa vada.