Prima vineri din iulie a marcat debutul unei perioade de noi confuzii și nemulțumiri în rândul orădenilor, în special a celor de la case, care s-au trezit cu sacii de gunoi neridicați din fața porților. Personalul de verificare al RER s-a mulțumit să lipească pe sacii galbeni, rămași în urma autospecialelor, un autocolant cu „NECONFORM”, fără prea multe explicații, cum că din această lună se colectează separat: hârtia și cartonul în sac albastru, metalele și plasticul în saci galbeni, iar sticla în pubele verzi. Asta pe lângă fracțiile deja existente: pubelele maro pentru biodegradabil și negru pentru gunoiul rezidual.
[eadvert]
Deși RER Vest a făcut efortul de a distribui noile recipiente beneficiarilor, la pachet cu câte un mic calendar, e evident că a lipsit o campanie consistentă de informare a orădenilor despre noile obligații.
Obligații care vin, acum, peste vechile nemulțumiri. Mulți dintre cei de la case, în special în zona centrală, s-au trezit că curțile lor sunt depozite de pubele și recipiente de gunoi care ocupă spațiu și se mai și împut din cauza căldurii.
„Eu și cei doi fii ai mei nu putem să umplem pubela maro într-o lună, dar trebuie să o scoatem la golit, că din a doua săptămână mirosul din curte e insuportabil, mi-e și jenă de vecini. De fapt, plătesc degeaba la RER, cam jumătate din factura la biodegradabil”, ne-a relatat o mamă singură, proprietara unui apartament în curte comună în zona străzii Nicolae Jiga.
Femeia e nemulțumită și de faptul că nu se mai ridică săptămânal toate reciclabilele, și că trebuie să le adune în curte. „O să ne umplem de șobolani cu toate pubelele alea în curte. Patru vecini, patru seturi de pubele într-o singură curte. Nu cred că s-au gândit și la noi, orădenii, când au făcut sistemul ăsta”, zice ea.
Că edilii s-au gândit sau nu la noile realități din curțile orădenilor, e relativ. Cert e că nu s-au gândit foarte mult nici dacă e just să impună oamenilor obligații noi în privința selectării gunoiului, în absența unei hotărâri de Consiliu local care să reglementeze noutatea. În prezent, în Oradea e în vigoare vechiul regulament adoptat prin HCL 861/2020, care impune celor de la case trei fracții, plus o rugăminte: reciclabilele la comun, biodegradabilul în pubela maro, gunoiul inert în pubela neagră și rugămintea de a nu arunca sticla în sacii galbeni, să nu se taie muncitorii de la banda de selectare de la Eco Bihor.
În prima vineri din lună, orădenii de pe mai multe străzi, din cartiere întregi ale orașului, acolo unde au ajuns echipajele de controlori ale RER Vest, au rămas cu sacii galbeni la poartă.
Când s-au trezit cu deșeurile sortate abandonate pe trotuar, oamenii au reclamat, plini de nervi, la Poliția Locală Oradea. Acolo unde inspectorii RER nu au ajuns, reciclabilele amestecate au fost ridicate fără comentarii de echipajele de pe autospeciale.
2000 de lei amendă
Pentru că a refuzat ridicarea reciclabilelor amestecate, deși nu are „bază legală” locală, RER Vest a primit de la Poliția Locală Oradea o amendă de 2000 de lei.
„Compania noastră a fost sancționată contravențional de către Poliția Locală Oradea cu suma de 2000 de lei pentru necolectarea deșeurilor reciclabile. Având în vedere că o considerăm nefondată, compania noastră a procedat la contestarea procesului verbal de contravenție”, ne-a transmis RER Vest, prin purtătorul de cuvânt Laura Dărăban (FOTO).
De altfel, Primăria Oradea este cea care a impus orădenilor obligația de a selecta pe cinci fracții, în absența regulamentului actualizat, adică fără bază legală locală.
Bihon.ro & Jurnal Bihorean a cerut Primăriei Oradea lămuriri. Municipalitatea a invocat modificările legislației naționale pentru noua obligație impusă orădenilor, dar a admis că are în lucru modificarea regulamentului de ridicare a deșeurilor.
N-au regulament actualizat
Cu alte cuvinte, nu are, încă, unealta legală prin care să impună orădenilor selectarea. Primăria Oradea insistă, totuși, chiar și așa, punând la treabă populația de la case:
„Orădenii care rămân cu sacii la limita de proprietate au posibilitatea de a separa corespunzător deșeurile din aceștia și de a le mai scoate o dată, în ziua de colectare potrivită”, ne-a transmis municipalitatea.
De altfel, aceasta e singura repercusiune împotriva celor care nu se conformează. În absența regulamentului local, aceștia nu pot fi amendați, iar normal ar fi ca instituția să își pună în ordine birocrația, înainte de a impune orădenilor teme de casă suplimentare.
Punctul de vedere al Primăriei Oradea
„Prin prezenta vă comunicăm faptul că, în conformitate cu prevederile art.2, alin.5, litera a, din Legea serviciului de salubrizare a localităţilor nr. 101 din 25 aprilie 2006 (**republicată**), „Autorităţile administraţiei publice locale ale unităţilor administrativ-teritoriale/sectoarelor municipiului Bucureşti, au obligaţia:
a) să implementeze un sistem de gestionare, pe 4 fracţii, a deşeurilor de hârtie, metal, plastic şi sticlă din deşeurile municipale, format din staţii de transfer şi staţii de sortare, după caz, împreună cu puncte de colectare/sisteme de colectare individuală din «poartă în poartă», centre de colectare prin aport voluntar şi insule ecologice digitalizate, dotate cu recipiente/containere dedicate pentru colectarea separată a respectivelor deşeuri, inclusiv să atribuie, individual sau în asociere, contractele de delegare a gestiunii activităţii de transfer deşeuri municipale şi contractele de delegare a gestiunii activităţii de sortare.’’,
Autorităţile administraţiei publice locale sunt obligate să implementeze un sistem de gestionare, pe 4 fracţii, a deşeurilor de hârtie, metal, plastic şi sticlă.
Având în vedere că există o prevedere legală obligatorie tuturor autorităților locale, în special a celor care au infrastructura necesară pentru introducerea fracțiilor separate de deșeuri, această lege este superioară unei Hotărâri de Consiliu Local.
Ambalajele din sticlă se colectează separat de la asociațiile de proprietari din anul 2021, iar în urma solicitărilor, repetate, primite de la persoanele fizice din zona de case, aceasta fracție se colectează și de la orădenii domiciliați la casă, din 3 iulie 2023.
La nivelul judetului Bihor, conform Regulamentului serviciului de salubrizare al judetului Bihor aprobat prin Hotărârea CJ Bihor nr. 49/2019, încă de la implementarea Sistemului de management integrat al deşeurilor (SMID), deșeurile se colectează separat, în 4 fracții în mediul rural (hârtie/carton, plastic/metal, sticlă și deșeu rezidual) și în 5 fracții în mediul urban (hârtie/carton, plastic/metal, sticlă, deșeu biodegradabil și deșeu rezidual).
În lucru
Totodată vă informăm că este în curs de elaborare noul Regulament de salubrizare al Municipiului Oradea, regulament care se armonizează și cu alte prevederi legislative apărute:
– Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 133/2022 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 92/2021 privind regimul deşeurilor, precum şi a Legii serviciului de salubrizare a localităţilor nr. 101/2006
-Ordinul președintelui A.N.R.S.C. nr.640/2022 privind aprobarea Normelor metodologice de stabilire, ajustare sau modificare a tarifelor pentru activitățile de salubrizare, precum și de calculare a tarifelor/taxelor distincte pentru gestionarea deșeurilor și a taxelor de salubrizare
-Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 92/2021 privind regimul deșeurilor, cu modificările și completările ulterioare.
Cetățenii au obligația să colecteze separat deșeurile, conform prevederilor legale și în conformitate cu sistemul de colectare pus la dispoziție în acest sens de către operatorul serviciului public de salubrizare.
Până la aprobarea de către Consiliul Local a noului Regulament de salubrizare a Municipiului Oradea, vor continua acțiunile de conștientizare a populației municipiului Oradea cu privire la modalitatea de colectare selectivă a deșeurilor pe cele 5 fracții.
Conform procedurii de lucru, autocolantele cu „Deșeuri neconforme sunt lipite de operatorul de salubrizare pentru a marca sacii cu deșeurile care nu respectă regulile colectării separate, după introducerea fracțiilor noi. Autocolante similare au fost folosite anterior lunii iulie, pentru a marca sacii negri în care se depozitau deșeurile în ziua de colectare a deșeurilor reciclabile.
Conform legislației în vigoare, pentru a limita contaminarea deșeurilor vor fi ridicați doar sacii care respectă fracția programată pentru a fi ridicată. Orădenii care rămân cu sacii la limita de proprietate au posibilitatea de a separa corespunzător deșeurile din aceștia și de a le mai scoate o dată, în ziua de colectare potrivită.
Pentru a populariza noile reguli de colectare separată, vom demara mai multe campaniii de informare, în colaborare cu operatorul serviciului public de salubrizare, pentru a ne asigura că mesajele ajung către toți orădenii.
Le reamintim cetățenilor de la case că ziua de colectare a deșeurilor a rămas neschimbată pentru fracțiile uscate, sticlă, hârtie/carton și plastic/metal, însă vor alterna, frecventele conform graficului pus la dispoziție de operator: în prima săptămână a lunii plastic și metal, a doua săptămână a lunii hârtie și carton, a treia săptămână plastic metal și a patra săptămână sticlă. După terminarea celor 4 săptămâni programul se reia S5-plastic și metal, S6- hârtie și carton, S7 plastic și metal, S8 sticlă, urmând același model până la sfârșitul anului.
De exemplu, cei are au avut până acum colectare de sac galben luni, vor avea într-o luni colectarea de sac galben cu plastic și metal, următoarea luni colectare de sac albastru cu hârtie și carton, apoi din nou colectare de sac galben, ca în a patra săptămână să scoată recipientul verde cu sticle pentru golire.
Le reamintim clienților care sunt programele punctelor din care își mai pot ridica gălețile verzi și sacii albaștri, dacă nu au făcut-o până acum:
Program Puncte de colectare separate Thurzo Sandor și Uzinelor:
Luni – Sâmbătă orele 8 și 20
Program Birou Contracte – strada Tudor Vladimirescu nr. 79 (intrare din str. W. Shakespeare)
Luni, Miercuri, Vineri orele 8 -16
Marți, Joi orele 8 – 17”
Trimite articolul
XNu exista in univers administratie mai mizerabila, mai dusmanoasa cu cetateanul, ca gasca din pmo.
E o primarie a firmelor, (“compania noastra”) a afacerilor flamanzilor din pnl.
Aceste gunoaie trebuie reciclate urgent si sper ca macar la anul, oradenii sa voteze “selectiv”.
Nu fac camanie pentru vreun partid, asa cum ma vor acuza rapid botii de campanie ai pnl/aptor .
Sloganul e simplu:
Votati orice altceva, dar astia de acum NU.
Orice altceva!
Jos cu monopolul RER !
pe str evreilor deportati care este in lucru(canalizare pluviala si schimbare canalizare menajera executata de LEKO CONSTRUCT) NU SA RIDICAT SACII GALBENI SI ALBASTRI DE 3 SAPTAMANI.FURTUNA DE IERI IA IMPRASTIAT PE STRADA care este blocata de copacii rupti.va propun ca toate fractiile sa se ridice in prima saptamana a fiecarei luni ,caci deje bucataria mie plina de containere si pute teribil.primaria trebuie sa se gandeasca si la cetateni nu numai la buzunar.ei cred ca cetatenii nu au ce face altceva decat sa urmareasca cand trebuie sa duca gunoiul.am facut reclamatie telefonica la RER SI NU SA REZOLVAT NIMIC.Asta este Romania .cETATEANUL NU ARE NICI UN DREPT DECAT SA PLATEASCA NISTE TRANTORI CARE STAU IN BIROURI SI NU FAC NIMIC.
cel mai msto a fost ca la tomberonul cu biodegradabile, mi au permis pana acum sa ”captusesc” tomberonul cu un sac, cumparat pe banii mei, nu ieftin, de 300 l, ca sa acopere ca lumea tomberonul, acum au golit sacul si mi l au lasat cu zoaie atarnat de tomberon…fain, zeama biodegradabila de o luna, sa l spal in cada? Am voie? da sa va dau …. am voie? de acum incolo le arunc noaptea in strada…ma asta pe ele fractii….
Eu nu arunc nimic “pe fractii”!! Ma pish pe ele de fractii si abuzuri ale ciumei galbene, arunc cum vreau eu nu cum vor banditii de la pemeo!
Nu fiti fraieri!
Niște nesimțiți. Pe lingă ca ne pun sa sortam totul noi ridica si mai rar mai cresc și tariful.
Dacă ne dați noua munca care trebuie sa o faceți voi si pentru care noi platim e normal sa scădeți tariful.
Dar cine sa ne apere hoți…..tot hoți?
Dar stam și ne gândim la blocuri se face sortarea asta sau doar la case?
Nu nimeni nu selectează nimic toate țarcurile sunt deschise umbla oamenii în voie prin ele și le amesteca una cu alta, ei s-au pus pe cei de la case că acolo ii rost.
Jos monopolul RER ăștia si-ar dorii Sa fie peste 20 de euro abonamentul ținem cont șeful mare RER sta in Austria și doar el merge pe prețul de EU Doar că aici în Oradea salarul minim pe economie ii că și la el unde sta niciodată.