Din acest an, orădenii vor trebui să selecteze gunoiul menajer pe cinci fracții. Înainte ca această obligație să ajungă în cartiere, ideea este prezentată elevilor de școală. Concursul „10 cu felicitări la colectare separată” a început la Școala Gimnazială Szacsvay Imre.
[eadvert]
În competiție vor intra toate școlile din Oradea, concursul e dotat cu premii în bani: 1000 lei pentru cea mai harnică clasă din fiecare școală respectiv 9000 lei, 7000 lei și 4000 lei pentru școlile care depun cele mai mari cantități de deșeuri în insula ecologică, într-o săptămână.
Concursul a fost lansat luni, la Școala Szacsvay Imre. Copiii s-au trezit, la început de săptămână, cu containerul inscripționat în curtea școlii și cu oficialități locale, în pauza mare. Elevii au fost instruiți despre modul în care se poate folosi containerul: se deschide doar câte o gură de depunere a gunoiului, la un moment dat, iar senzorii speciali citesc codul de pe pubele.
Concursul „10 cu felicitări la colectare separată” pune bazele colectării reciclării pe cinci fracții, pentru început în școlile din Oradea, a precizat Adina Popa, director adjunct în Direcția Tehnică din Primărie. Organizatori sunt Primăria Oradea, RER Vest, Eco Bihor și furnizorul insulei ecologice securizate, SC Euro Salub SRL Brașov.
Mesageri
„Ne propunem să încurajăm copiii, elevii să practice colectarea separată și să îi sfătuiască pe părinți și pe prietenii lor să aplice principiile colectării separate. Ideea este de a transforma școlile în unități de colectare separată, pe cinci fracții”, spune Adina Popa.
Mesajul său pentru elevi este că, dacă deșeurile refolosibile se colectează împreună se contaminează între ele și, ca urmare, nu mai pot fi considerate o resursă, „nu mai sunt un deșeu valoros care poate fi reutilizat la producerea de alte bunuri precum pet-uri, pixuri, hârtie – facturile sunt imprimate pe hârtie reciclată”.
Primăria a achiziționat o insulă ecologică digitalizată, cu cinci guri de depozitare – una pentru plastic și metal, una pentru sticlă, una pentru biodegradabile, două pentru hârtie și una pentru carton, pe care a pus-o într-un concurs itinerant, prin școlile orădene.
„Prin școlari, încercăm să comunicăm către generațiile a doua și a treia, adulții și vârstnicii”, spune Pasztai Zoltan, director al Eco Bihor SRL.
Containerul e model smart, pe baza cartelelor distribuite fiecărei clase, înregistrează cantitatea depusă, cu ajutorul cântarului integrat.
Concurs itinerant
„Containerul stă cinci zile într-o școală. Până la vacanță va parcurge traseul celor șase școli care au intrat în concurs, urmând ca din septembrie să continue caravana la celelalte școli. Ținta noastră e să nu rămână nicio școală din Oradea care să nu fie colindată de acest container, astfel încât să ajungă la fiecare elev. Prin asta, să intrăm în fiecare gospodărie cu această informație, astfel ca fiecare orădean, fie adult, fie copil, să știe că Oradea trece pe colectarea pe cinci fracții – plastic și metal codificat cu galben, hârtie și carton pe albastru, sticlă în verde, deșeuri organice în maro și rezidual, în pubela neagră. Încercăm, astfel, să atingem ținta de selectare a deșeurilor de 60%, la nivel de Oradea. Când aceste deșeuri ajung la stația de sortare a Eco Bihor vor putea fi, în mai mare parte, reciclate. Ținta este ca în 2024 Oradea să nu mai plătească amenzi la fondul de mediu”, a mai spus directorul.
38% a fost gradul de selectare anul trecut, oficialitățile consideră că în 2023 va fi peste această valoare.
„După ce pleacă acest container, în fiecare școală rămân aceste coșuri mici în fiecare clasă, astfel încât copiii să poată colecta separat și în continuare, nu numai în perioada concursului”, mai spune el.
Copiii vor primi câte un magnet de frigider, „prin asta îi desemnăm responsabili de mediu în familie”, transmit organizatorii concursului.
Școlile la care va ajunge concursul în acest an școlar: Școala Nicolae Bălcescu, Școala Lorantffi Zsuzsanna, Liceul Onisifor Ghibu, Colegiul Mihai Eminescu și Școala Oltea Doamna.
Citiți principiile noastre de moderare aici!