Dacă în Oradea, colectarea selectivă a deşeurilor depinde de contractarea asociaţiilor de proprietari în Nufărul, unde RER Ecologic Service vrea să pornească un proiect pilot în acest sens, Zona Metropolitană Oradea (ZMO) o ia înaintea municipiului reşedinţă de judeţ. Compania Reosal, care colectează deşeurile menajere de un an în localităţile ZMO, anunţă că va începe de la 1 ianuarie 2010 colectarea selectivă. Recent, operatorul de salubritate Reosal a desfăşurat un proiect pilot de colectare selectivă a deşeurilor menajere, în 20 de puncte din centrele de comună ale ZMO. Potrivit declaraţiei făcute de Camelia Lata, directoarea Reosal, luna trecută, spre exemplu firma a strâns din comuna Sântandrei 480 de kilograme de deşeuri reciclabile, „ceea ce reprezintă un semnal pozitiv”, apreciază aceasta. Directoarea a mai ţinut să sublinieze că „au fost eliminate şi depozitările ilegale de gunoaie de la marginea satelor şi comunelor, în timp ce curăţenia în interiorul localităţilor se menţine mai bine”.
Licenţiată, de curând
De la 1 ianuarie anul următor în fiecare localitate de pe raza administrativ teritorială ZMO vor fi amplasate 309 containere, de la 1 până la 14 în funcţie de numărul de locuitori. „Pe lângă containerele umede, destinate colectării deşeurilor menajere, în fiecare punct vor fi amplasate în seturi de câte trei, containere pentru reciclabile, unul pentru hârtie-carton, altul pentru sticlă şi al treilea pentru plastic. Reosal a încheiat până acum un contract cu societatea Amur System, în vederea reciclării sticlei. „Din păcate preţul per kilogram este mic, de numai 0,2 lei. În paralel suntem în tratative şi cu alţi valorificatori de reciclabile, pentru celelalte tipuri de deşeuri”, anunţă Camelia Lata.
Pentru colectarea selectivă pe care vrea s-o demareze la începutul anului viitor compania mai are nevoie de un utilaj, pe care vrea să îl achiziţioneze cât de curând.
Compania a obţinut săptămâna trecută licenţa de operare în localităţile ZMO, eliberată de Autoritatea Naţională de Reglementare a Serviciilor Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC). Salubrizorului i-a fost atribuit serviciul de colectare a deşeurilor în noiembrie anul trecut, în mod direct, fără organizarea unei licitaţii publice, aspect permis de legislaţia în vigoare, având în vedere că este membru al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară, creată de Zona Metropolitană Oradea. Dacă la 31 decembrie anul trecut, avea 4.000 de contracte, astăzi, la mai bine un an de la începerea activităţii a reuşit să contracteze de trei ori mai mult. Mai exact este vorba de 12.000 de persoane fizice reprezentând 85-90 la sută din total şi 700 persoane juridice, ceea ce înseamnă 70% dintre toţi agenţii economici.
Malina Pop
Citiți principiile noastre de moderare aici!