Evoluţia tehnicii chirurgicale din România a evoluat spectaculos, în pofida situaţiei economice mereu precare din ţara noastră.
Experienţă centenară
La a 25-a ediţie a Congresului de chirurgie susţinut la începutul acestei luni la Cluj, membrii Societăţii Naţionale de Chirurgie (cea mai veche societate medicală din ţară, fondată în 1898) şi-au desemnat reprezentanţii în bord, orădeanul Adrian Maghiar fiind ales în conducere. De altfel, Oradea a fost foarte bine reprezentată de medici cu renume în chirurgie, din cei 40 de membri orădeni ai Societăţii fiind prezenţi la congres peste 30, printre care conf. dr. Mircea Pop, dr. Adrian Duşe, dr. Dan Ciurtin, Victor Lazăr etc.
În faţa a circa 1.600 de participanţi la congres, experţii români au făcut un mic bilanţ al activităţilor chirurgicale minim invazive, care câştigă teren în arsenalul terapeutic chirurgical.
Doctorii au dezbătut subiecte pe tema chirurgiei laparoscopice în patologia digestivă, unul dintre subiectele abordate fiind şi colecistectomia.
Dacă în urmă cu 20 de ani, aproape toţi medicii din ţară operau pacienţii prin metoda clasică, extirpându-le calculii biliari (pietrele de la fiere) prin incizii mari, în formă dreaptă sau curbă, azi, la Bucureşti şi Oradea, zeci de oameni au scăpat de „pietriş” fără să mai aibă absolut nicio urmă vizibilă a intervenţiei chirurgicale, prin practicarea colecistectomiei laparoscopice transombilical sau transvaginal cu o singură incizie de mici dimensiuni.
Trend chirurgical
În faţa experţilor din străinătate, mai mulţi medici chirurgi din ţară au prezentat lucrări şi cazuri concrete de chirurgie laparoscopică. În acest domeniu al chirurgiei laparoscopice, trendul actual este abordarea chirurgicală printr-o singură incizie de mici dimensiuni – SILS (single incision laparoscopic surgery) sau abordarea chirurgicală folosind orificiile naturale – NOTES (natural orifices trans endoluminal surgery).
Dr. Cătălin Copăescu, din Capitală, care anul trecut a fost la Oradea pentru a participa la prima intervenţie de sleeve gastrectomie de la Oradea, a prezentat experienţa personală în abordul SILS şi NOTES, menţionând că până în prezent a efectuat 23 de colecistectomii transombilicale şi două colecistectomii transvaginale.
Prof. dr. Adrian Maghiar, chirurg la Spitalul Pelican Oradea, a efectuat până în prezent 49 colecistectomii transombilicale. Experienţa acestui spital în efectuarea colecistectomiei transombilicale – SILS va fi prezentată de altfel şi la Congresul European de chirurgie mini-invazivă de anul acesta la Geneva, în perioada 16-19 iunie.
Intervenţiile laparoscopice reprezintă gold standardul în tratamentul chirurgical al patologiei colecistului, iar avantajele operaţiei laparoscopice faţă de cea clasică constau în acuze dureroase postoperatorii mult mai reduse, externarea pacientului mult mai rapidă, reluarea activităţii acestuia mult mai rapid, riscuri mai reduse de eventraţii postoperatorii etc.
Şi estetic şi benefic
Intervenţia laparoscopică transombilicală sau transvaginală durează în medie între 20 – 60 de minute, bolnavul rămâne internat după operaţie doar două zile (faţă de circa cinci zile în cazul intervenţiei clasice) şi are nevoie de regim mai special postoperatoriu doar o lună de zile (spre deosebire de trei – şase luni cât se recomandă la intervenţia clasică).
Calculii biliari apar mai des la femei, din cauza unor tulburări hormonale, medicii apreciind că circa 15% dintre femei dezvoltă pietre la fiere, unele chiar imediat după sarcină. Intervenţia laparoscopică pe cale vaginală la femei oferă sexului frumos, dincolo de refacerea mult mai rapidă, o posibilitate avantajoasă din punct de vedere estetic; din cauza pudorii însă, prea puţine doamne sau domnişoare acceptă deocamdată să scape de calculii biliari prin abord laparoscopic pe cale vaginală. Medicii recomandă acest tip de intervenţie datorită avantajelor enumerate mai sus, precizând că doar femeile care urmează să nască în decurs de doi ani sau care au alte intervenţii chirurgicale la nivelul abdomenului au contraindicaţii la operaţia laparoscopică pe metodă vaginală.
O.Ş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!