Numismatica este una din științele care ajută la o mai bună înțelegere a epocilor istorice, mai ales a Antichității și Evului Mediu. Muzeul Țării Crișurilor deține o colecție relevantă de numismatică, valorificată prin expoziții și articole publicate în reviste de specialitate și presă, așa încât publicul larg să descopere și să înțeleagă valoarea pieselor și istoriile pe care le transmit.
[eadvert]
Pentru o mai bună exactitate a cercetărilor, Muzeul Țării Crișurilor are în derulare o colaborare cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca pentru studierea metalografică, cu aparatură de specialitate, a obiectelor deținute. Această colaborare este activă de mai mulți ani, cu rezultate relevante. În acest sens, muzeul pune la dispoziție materialul numismatic, care urmează să fie investigat prin mijloace tehnice, precum și informația științifică legată de respectivele piese.
Investigațiile asupra compoziției obiectelor din metal este făcută de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca prin Laboratorul de Arheometrie – o structură de cercetare dedicată studiilor interdisciplinare inginerie-istorie. Măsurătorile sunt de natură electrică, investigațiile de material pe artefacte istorice, atât de suprafață, cât și de profunzime, fiind menite să determine compoziția acestora. Ele nu afectează structura și integritatea obiectelor. De pildă, stabilirea exactă a alcătuirii unei monede poate diferenția originalul de un fals și ne arată care era nivelul cunoștințelor privind prelucrarea metalelor.
Rezultatele obținute în urma conlucrării între cele două instituţii urmează să fie valorificate prin prezentări în cadrul unor sesiuni de comunicări științifice, cât și prin articole în volume de specialitate, așa încât publicul să aibă acces la acestea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!