A fost o primă întâlnire oficială România – Polonia, cu scopul de a identifica domeniile în care cele două părți pot derula proiecte.
Orașul Legionowo, aflat în imediată apropiere de capitala Varșovia, are o populație de 53.000 locuitori și un potențial de dezvoltare în permanentă creștere.
„Primarul localității, Roman Smogorzewski, a fost cel care a inițiat această deschidere către România, obiectivul principal fiind găsirea unui partener credibil și cu potențial de colaborare în diversele proiecte transeuropene ce finanțează activități culturale sau de dezvoltare a turismului”, explică Adrian Simon, omul de a cărui nume se leagă Asociația Zona Marghita.
Legionowo are legături cu localități din Belarus, Rusia, Ucraina, Croația sau Bulgaria, mizând pe legături similare cu vestul României. „O altă întâlnire importantă a avut loc la sediul Consiliului Județean (Powiat) Legionowski, unde guvernatorul acestei regiuni, Robert Wrobel, și consilierul județean Michal Kobrzynski au enunțat principalele elemente care ar putea aduce continuitate acestei prime întâlniri”, a precizat Adrian Simon.
Powiat Legionowski este recunoscut pentru potențialul turistic, pentru cele 4.000 de locuri de cazare, concentrate în special în jurul lacului Zegrzynski, având circa 3 mii de hectare, și pentru cei 400 km de piste pentru biciclete. Primarul Marghitei, Pocsaly Zoltan, a identificat o linie de colaborare, una dintre părți valorificând lacul Zegrzynski, iar cealaltă ștrandul municipal și resursele de apă geotermală.
În plan educațional, directorul Colegiului Național „Octavian Goga”, Marcel Sas, care este și consilier municipal, mizează pe proiecte comune și pe schimbul de experiență cu elevii, orașul polonez având patru școli, nivel profesional până la specializări în gastronomie, respectiv cu profil teoretic. Asociației Zona Marghita, ce înglobează în afară de municipiu și alte 12 unități administrativ-teritoriale, ar putea fi un partener în mai multe sectoare de activitate, consideră Kosztandi Mihaly, primarul comunei Chișlaz, cele mai relevante fiind în domeniul cultural și în cel economic.
Citiți principiile noastre de moderare aici!