Unul dintre cele mai disputate subiecte din ultima vreme – Codul Muncii –- a făcut obiectul unei dezbateri organizate miercuri de Jurnal bihorean. Protagoniştii manifestării au fost reprezentanţii sindicatelor, ai patronatelor şi, bineînţeles, reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Bihor.
În cadrul forumului au fost atinse subiecte precum perioada de probă, suspendarea activităţii, concedierile colective, problemele sindicale şi munca la negru.
Perioada de probă
Printre modificările făcute de Guvern la Codul Muncii una vizează şi perioada în care se pot face angajări succesive de probă a mai multor persoane pentru acelaşi post. Această prevedere nu mai limitează acum numărul de persoane şi stabileşte doar o limită temporală: maximum 12 luni. Până acum, Codul interzicea „angajarea succesivă a mai mult de trei persoane pe perioade de probă pentru acelaşi post”.
„Mărirea perioadei de probă afectează în mod negativ piaţa muncii. În perioada de probă nu are curajul să comenteze nici un angajat, iar salariile sunt cum sunt”, a criticat măsura Nicolae Morgovan, liderul Blocului Naţional Sindical (BNS) Bihor.
În schimb, Ioan Mintaş, patron şi vicepreşedinte la nivel naţional a Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), a găsit că modificările la CodulMuncii sunt binevenite. „Schimbările care se aduc actualului Cod al Muncii sunt multe în favoarea angajatorilor. Înainte, dintre 350 de articole, 300 favorizau angajaţii şi doar 50 angajatorii”, a arătat Mintaş.
„Este o bătaie de joc”
Constantin Badea, director general al Camerei de Comerţ şi Industrie (CCI) Bihor crede că „ar fi fost cazul ca la actualul Cod al Muncii să lucreze specialişti de la patronate şi sindicate. Guvernul ar fi trebuit să fie doar arbitru”. „Este o bătaie de joc. Dacă îl angajezi prin concurs, ce rost mai are să-l ţii în perioadă de probă?!”, a întrebat directorul CCI Bihor.
„Codul Muncii trebuia limpezit din start, nu ulterior să se revină cu legi speciale”, a opinat Ioan Giurgiu, liderul sindicatului Sanitas, din Sănătate, deranjat, la rândul său, că politicul nu i-a lăsat pe specialişti, patronate şi sindicate să lucreze împreună la un Cod care să aducă echilibru pe piaţa muncii.
Suspendarea activităţii şi reducerea temporară a activităţii a suscitat vii discuţii între taberele prezente la Forum. Contractele individuale de munca vor putea suspendate atât la întreruperea cât şi la reducerea temporară a activităţii întreprinderii.
Jonglerii cu timpul de lucru
Redăm în continuare şi un alineat nou introdus în Codul Muncii, care dă angajatorilor posibilitatea de a jongla cu salariaţii: „În cazul reducerii temporare a activităţii, pentru motive economice, tehnologice structurale sau similare pe perioade ce depăşesc 30 de zile lucrătoare, angajatorul va avea posibilitatea reducerii programului de lucru de la cinci zile la patru zile pe săptămână, cu reducerea corespunzătoare a salariului până la remediarea situaţiei care a cauzat reducerea programului”.
„Este o modalitate de a proteja angajatul şi de a nu-l concedia”, a asigurat Nicolae Hoduţ, inspectorul-şef al ITM Bihor.
Concedierile colective si munca la negru
Se incurajeaza contractele pe perioada determinata
Citiți principiile noastre de moderare aici!