Intrarea în anul fiscal 2016 înseamnă, pentru toţi contribuabilii, noi drumuri pe la ghişeele finanţelor municipale. Cu intrarea în vigoare a noului Cod Fiscal se modifică formula de calcul a impozitului pe locuinţe, care va creşte, fără excepţie, pentru toată lumea.
Noi considerente
O modificare importantă este schimbarea termenilor în calculul impozitului. Codul Fiscal impune ca locuinţele să fie impozitate în funcţie de suprafaţa lor construită şi nu în funcţie de cea utilă, cum este în prezent. Finanţiştii Primăriei estimează că asta înseamnă, în medie, o creştere a impozitului imobiliar de 16,6%. „Facem un apel către toţi proprietarii de imobile, dacă au în cărţile funciare date referitoare la suprafaţa construită a imobilelor, să le aducă la Primărie”, spune city managerul Eduard Florea. Pentru a regulariza această situaţie, orădenii pot depune documentele până în februarie, anul viitor. Pentru cei care nu deţin aceste date, Direcţia Economică va folosi o formulă medie după care să introducă acest indice. Sorin Iacob, adjunct în Direcţia Economică spune că, în bani, pentru o garsonieră se va plăti în plus în jur de 17 lei. La cealaltă extremă, pentru un apartament cu patru camere, asta înseamnă un plus de aproximativ 42 lei.
Al doilea parametru modificat este valoarea de impozitare a clădirilor rezidenţiale. Până acum, aceasta a fost stabilită la 992 lei/mp. De anul viitor, Codul o stabileşte la 1.000 lei/mp.
De la o proprietate la alta, asta însemnă un plus la impozit cuprins între 0,8 şi 2%, spune Iacob.
Şi terenul de sub casă!
O altă modificare care saltă impozitul este introducerea în calcul a terenului de sub casă, începând de la anul. Pentru o garsonieră, în sumă brută, asta poate însemna un plus de cinci sau şase lei iar pentru un apartament de patru camere, cam de 120 de mp, maxim 20 de lei.
Codul Fiscal e un coşmar pentru cei care şi-au dat apartamentele în chirie sau pentru cei care au sediile firmelor acasă. Respectivele spaţii vor fi impozitate de 10 ori în plus, fiindcă vor fi încadrate ca spaţii comerciale.
Noua formulă de calcul fiscal vine la pachet cu o serie de facilităţi pentru cei care au proprietăţi vaste. Din 2016, aceştia sunt scutiţi de impozitarea progresivă a spaţiilor locative.
Codul mai introduce o modificare menită să ajute dezvoltatorii imobiliari: firmele care deţin în proprietate spaţii locative datorează, pentru acestea, impozit ca pentru lucuinţele persoanelor fizice. În mod evident, această măsura vine în sprijinul dezvoltatorului, dar nu şi al cumpărătorului de locuinţe: nepresat de fiscalitate, dezvoltatorul va prefera să ţină preţul sus.
Citiți principiile noastre de moderare aici!