După un an şi jumătate de la elaborare, Codul de bune practici sau Legea privind comercializarea produselor alimentare a fost publicată în Monitorul Oficial în 20 octombrie 2009. Urmează să intre în vigoare la 30 de zile de la publicare, dar asta nu înseamnă că exact după 30 de zile preţurile produselor agroalimentare din supermarket-uri vor şi scădea. Preşedintele Romalimenta (Federaţia Patronală din Industria Alimentară), Sorin Minea, este de părere că efectele legii vor fi simţite în circa patru luni de la intrarea în vigoare a legii, printr-o relaxare a preţurilor
Modificări
Noua lege aduce o serie de prevederi referitoare la taxele percepute de marile magazine şi la termenele de plată a furnizorilor. Astfel, comercianţilor le este interzis să impună furnizorilor plata unor servicii care nu au legătură directă cu operaţiunea de vânzare şi nu sunt cuprinse în preţul de achiziţie. Legea mai stipulează faptul că furnizorilor nu li se poate impune de către comercianţi să vânda produsele la un preţ egal sau mai mare altor comercianţi. De asemenea, delistarea unui produs de către comerciant poate fi făcută doar cu notificarea prealabilă cu două luni a furnizorului, cu exceptia cazului în care delistarea se face din culpa acestuia din urmă.
Legea prevede că vor dispărea patru taxe plătite de furnizori: taxa de deschidere magazin, taxa de remodelare, taxa de listare articol şi taxa pentru serviciul de marketing care ajungeau la câteva mii de euro.
Totodată vor fi scurtate termenele de plată între comercianţi şi furnizori. Astfel, pentru produsele alimentare proaspete termenul de plată al comerciantului către furnizor pentru produsele contractate şi livrate nu poate fi mai mare de 12 zile; pentru produsele alimentare congelate, termenul de plată nu poate depăşi 20 de zile, iar pentru celelalte produse termenul este de maxim 35 de zile. În cazul în care plăţile nu se încadrează în termenele de mai sus, amenzile pot ajunge până la 100.000 de lei.
Dan Birta
Citiți principiile noastre de moderare aici!