Procesul codrilor Bihorului, ce se judecă la Tribunalul Olt, a fost suspendat, printr-o decizie a Curţii Supreme. Înalta Curte de Justiţie şi Casaţie a admis, pe 14 iunie, cererea înaintată de Andreea Radu, cea care solicita atât strămutarea procesului din Olt, cât şi suspendarea acestui proces până când ICJC va decide dacă îl strămută sau nu.
Acum trei zile, ICJC a hotârât să suspende procesul până pe 13 septembrie, când va hotărî dacă soarta recursului privind codrii Bihorului va fi decisă de judecătoarea Liliana Dicu din Slatina sau dacă va intra pe mâinile altei instanţe. Reamintim că procesul a fost deja strămutat, de la Bihor la Olt, printr-o cerere înaintată de avocata Elena Mureşan şi acceptată de aceeaşi Curte Supremă.
Andreea Olivia Alba Radu din Timişoara, nepoata Mariei Radu, este petenta căreia Înalta Curte i-a dat curs solicitării. Maria Radu, decedată între timp, e cea căreia Judecătoria Aleşd i-a dat drept de proprietate pe 62.682 de hectare (!) din pădurile Bihorului – proprietate de stat, administrate de Romsilva.
Amânarea procesului codrilor de la Olt dă răgaz părţilor să se pregătească în documentarea recursului la sentinţa dată în septembrie 2010 de Judecătoria Aleşd. Comisia judeţeană pentru reconstituirea dreptului de proprietate e cea care a făcut recurs la sentinţa ce dădea unui singur om 90% din codrii Bihorului. Părţi în proces mai sunt comisiile locale din comunele Măgeşti, Vadu Crişului, Şuncuiuş şi Auşeu. Calitate procesuală are şi Romsilva – afectată direct de o eventuală înstrăinare a zecilor de mii de hectare. Instanţa din Olt o mai recunoaşte ca parte în proces pe Andreea Radu, dar şi pe avocata Elena Mureşan – în ciuda faptului că aceasta din urmă trebuie încă să-şi probeze în Justiţie legalitatea contractului de întreţinere prin intermediul căuria pretinde să fie împroprietărită cu cele circa 63.000 de hectare. În schimb, judecătoarea Dicu le-a respins calitatea procesuală celorlalţi moştenitori ai lui Mateescu – Nicolescu, Şulţ şi Matei!
Vrea sub 10.000 de hectare
Andreea Radu se bucură de decizia Înaltei Curţi din 14 iunie. Am întrebat-o care e, din punctul său de vedere, avantajul suspendării procesului până la toamnă. „În primul rând, beneficiul va fi că se va dezbate succesiunea. De asemenea, există o şansă pentru o sentinţă justă, dacă se strămută procesul. Avocata Elena Mureşan nu ar trebui să aibă nicio calitate de moştenitor în acest proces. A fost inclusă ca parte în proces în mod nemotivat de preşedinta completului de judecată. Până se dezbate strămutarea, poate începe urmărirea penală împotriva avocatei Mureşan”, ne-a declarat ieri Andreea Radu. Aceasta din urmă spune că a şi depus împotriva Elenei Mureşan sesizări la Ministerul Justiţiei, SRI, ANI, Consiliul Superior al Magistraturii şi la ANAF, privind ilegalitatea contractului de întreţinere încheiat cu Maria Radu.
Am întrebat-o pe Andreea Radu câte hectare de pădure pretinde în calitate de nepoată a Mariei Radu. „În nici un caz nu este vorba despre 63.000 de hectare. Nu ştiu la câte hectare am dreptul, deoarece nu am avut şi nu am acces la actele bunicii. Cred însă că e vorba despre mai puţin de 10.000 de hectare de pădure”, ne-a spus Andreea Radu.
CĂLIN CORPAŞ
Citiți principiile noastre de moderare aici!