Deși subvențiile acordate pentru culturile în sistem ecologic sunt mari numărul fermierilor care fac agricultură ecologică a scăzut la jumătate în numai patru ani. După o creştere fulminantă în perioada 2010 – 2015, când depăşisem o suprafaţă cultivată şi certificată eco de 5% din totalul Uniunii, în 2017 ţara noastră a ajuns la 1,9%.
Printre motive se numără lipsa pieței de desfacere și obligațiile stricte impuse acestor beneficiari de subvenții europene. Nici experiența a mii de fermieri care și-au încercat norocul pe această nișă fără să respecte regulile jocului nu îi inspiră pe alții să înceapă o afacere. Mai bine de 20% dintre fermierii români care au încercat să intre pe această piaţă au renunţat uneori la mijlocul drumului sau le-au fost retrase certificatele pentru că nu respectau standardele.
Printre ultimii
Conform Oficiului European pentru Statistică -Eurostat în Uniunea Europeană, suprafața de teren totală alocată agriculturii organice a fost de 13,4 milioane de hectare în 2018, echivalentul a 7,5% din totalul suprafeței agricole utilizate, ceea ce reprezintă o creștere de 34% între anii 2012 și 2018.
Printre statele membre UE, țările cu cele mai mari ponderi a suprafețelor de teren alocate agriculturii organice, în 2018, se numără Austria (24,1% din totalul suprafeței agricole utilizate), Estonia (20,6%) și Suedia (20,3) %), urmată de Italia (15,2%), Cehia (14,8%), Letonia (14,5%), Finlanda (13,1%) și Slovenia (10,0%).
În restul statelor europene ponderea suprafeței de teren alocat agriculturii organice a fost sub 10%. România este pe penultimul loc în UE la această categorie, cu 2,4% din agricultură organică, Malta fiind pe ultimul loc (0,4%).
Oficiul European pentru Statistică (Eurostat) a precizat că suprafața totală este suma „suprafeței în curs de conversie” și a „zonei certificate”. Înainte ca o zonă să poată fi certificată „organică”, aceasta trebuie să fie supusă unui proces de conversie, care poate dura doi-trei ani în funcție de cultură.
Trimite articolul
XNormal ca suntem codași, atâta timp cât unii din angajații unor Direcții Agricole Județene ( câteva județe, câteva persoane) acționează după bunul plac, nu cunosc regulamentele și amenință fermierii cu amenzi de ordinul zecilor de mii de lei.
Sa nu mai zic, ca nu respecta ordinul 1253/2013, privind înscrierea în sistem, sau 894/2016, privind controalele! O instituție cu practici comuniste, cu angajați de pe vremea răposatului… Când am spus câteva județe și persoane ar trebui sa se simpla ele, și ma voi zbate ca aceste abuzuri sa ajungă unde trebuie…
De asemenea , jos pălăria pentru unele Instituții și angajați, care ajuta fermierii și sunt de partea lor…
-
P.S Pentru angajații din județul Bihor, jos pălăria!!!