Fostul administrator al firmei Felicor (acţionar al VIP Taxi) are două dosare penale grele. Tribunalul Bihor a şi dispus arestarea preventivă a lui Călin Stana, care se sustrage urmăririi penale. Procurorii au stabilit că Stana a prejudiciat şase firme în anul 2008, achiziţionând marfă în valoare de 1.113 788 lei cu file CEC fără acoperire. Stana mai e judecat într-un dosar complex cu un prejudiciu de zece milioane de euro, alături de alţi inculpaţi, inclusiv Genică Boerică.
Parchetul de pe lângă Tribunalul (PT) Bihor a început urmărirea penală a orădeanului Călin Vasile Stana (36 ani), acuzat de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată. Astfel, procurorii bihoreni au stabilit că Stana, în calitate de administrator al SC Giadana Trading SRL Oradea, ar fi achiziţionat în vara anului 2008 materiale de construcţii în valoare de 429.195 lei de la SC Metalurgica Ind. SRL, pentru plata cărora a emis şase file CEC fără disponibil în cont. „De asemenea, inculpatul a mai emis file CEC şi bilete la ordin în valoare totală de 456.116 lei, în favoarea a încă trei firme din Tileagd şi Oradea, care au fost refuzate la plată din acelaşi motiv. Totodată, în cursul anului 2008 a emis file CEC şi bilete la ordin în valoare de 228.477 lei în favoare a două societăţi comerciale din Timişoara şi Oradea, refuzate de asemenea la plată, prejudiciul total cauzat celor şase părţi vătămate însumează 1.113 788 lei”, precizează purtătorul de cuvânt al PT Bihor, procurorul Dorel Moţiu.
La propunerea PT Bihor, Tribunalul a emis pe 17 iunie mandat de arestare în lipsă, inculpatul sustrăgându-se urmăririi penale.
Alături de Genică Boerică
Călin Stana a mai fost trimis în judecată în decembrie 2009 de către procurorii DNA, la nivelul Tribunalului Bucureşti, pentru complicitate la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave.
Acea cauză îi are ca principali inculpaţi pe responsabilii SC Rat Company SRL Baia Mare, firmă axată pe închiriere şi leasing cu maşini şi echipamente pentru construcţii.
Procurorii anti-corupţie au stabilit că grupul infracţional a urmărit inducerea în eroare a opt societăţi de leasing privind existenţa bunurilor ce urmau a fi livrate, prin crearea aparenţei existenţei utilajelor. Concret, în anul 2008, SC Rat Company a creat aparenta vânzare de concasoare, excavatoare şi buldo-excavatoare către diverse societăţi comerciale, prin leasing obţinut de la societăţile de specialitate înşelate. Cumpărătorii utilajelor erau 22 de firme private reprezentate de o serie de inculpaţi printre care şi craioveanul Boerică Genică dar şi orădeanul Călin Vasile Stana, ca administrator al SC Giadana Trading SRL. „Cele 22 de firme achitau mărfurile prin contracte de leasing încheiate cu firmele de profil, fiind vândute în mod fictiv 60 de utilaje prin 45 operaţiuni de tranzacţionare. În realitate, reprezentanţii legali ai firmelor «beneficiare» acţionau în înţelegere cu principalii inculpaţi. Societăţile finanţatoare erau induse în eroare cu privire la existenţa bunurilor achiziţionate, fiindu-le prezentat acelaşi utilaj de mai multe ori, într-un cadru tip «show-room», fiind înlocuite doar plăcuţele cu datele de identificare ale bunului”, se mai arăta în comunicatul DNA. Astfel, inculpaţii au prejudiciat firmele de leasing cu 9,83 milioane de euro.
Dosarul a fost instrumentat de procurori DNA, ofiţeri din cadrul M.A.I. – Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI) şi Serviciul de Intervenţii şi Acţiuni Speciale (SIAS) cât şi de reprezentanţi ai A.N.A.F. – Garda Financiară.
Reclamant la DNA şi OTV
SC Giadana Trading SRL Oradea are sediul pe strada Lacul Roşu nr. 2A, adică la fostul sediu al Vip Taxi.
În context, notăm că la câteva luni după faptele incriminate de procurorii bihoreni şi bucureşteni, adică în februarie 2009, Călin Stana provoca un scandal mediatic în Oradea, acuzând la televiziunea OTV „politica dictatorială” a municipalităţii faţă de Vip Taxi şi organizând proteste de stradă. Mai mult, Călin Stana a reclamat la DNA un responsabil din cadrul Camerei Taximetriştilor (CT) Bihor, acuzându-l că i-ar fi cerut 2,8 miliarde de lei vechi pentru a aplana conflictul cu Vip Taxi. În replică, directorul CT Bihor, Iosif Rad, a recunoscut că apare în caseta video invocată de Călin Stana, dar că îl va acţiona în judecată pe acesta pentru scenariul compromiţător. „Mă bucur dacă filmarea a fost trimisă la DNA. Aşa se va vedea ce conţine integral, nu doar tăieturi. Însuşi Stana ne-a contactat repetat, propunându-ne să ne retragem procesele în justiţie în schimbul plăţii prejudiciului provocat membrilor Camerei Taximetriştilor prin funcţionarea VIP Taxi fără autorizaţie de dispecerat. Solicitarea noastră era cunoscută, fiindcă am surprins-o în adrese către Consiliul Concurenţei, Primăria Oradea, OJPC, Prefectura Bihor şi Camera Naţională a Taximetriştilor. Cred că tot scenariul cu înregistrarea a fost făcut pentru a forţa administraţia să-i elibereze autorizaţiile”, declara Iosif Rad.
Aliaţii de la OTV…
La rândul său, Ilie Bolojan a respins public acuzaţiile aduse Executivului Primăriei în emisiunea OTV, pe care o considera o încercare de a şantaja Primăria pentru practicarea ilegală a taximetriei.
Şi şedinţa Consiliului Local Oradea din 29 ianuarie 2009 a fost perturbată de intervenţia în forţă a reporterului OTV, Daniel Cimpoeriu, care l-a luat în colimator pe secretarul Ionel Vila. „Avem o înregistrare cu domnul Vila când ia şpagă pentru înfiinţarea unei firme de taximetrie”, spunea în plenul Consiliului Local reporterul televiziunii al cărei director, DanDiaconescu, este acum arestat preventiv pentru şantaj.
C.H.
Citiți principiile noastre de moderare aici!