Pe site-ul Cotidianul apare o poză făcută sâmbătă de pe puntea de la confluenţa Mişidului cu Crişul Repede precum şi un filmuleţ cu apa înroşită. „Duminică seara ne-au sesizat telefonic şi pe noi câţiva cetăţeni. Personal am trecut întâmplător sâmbătă pe podul din Bratca, dar nu am sesizat nimic, deci colorarea s-a produs mai în aval. Luni dimineaţă au mers specialiştii noştri şi comisarii de mediu la Şuncuiuş şi la Vadu Crişului dar nu au găsit niciun peşte mort. Peste noapte s-a uzinat astfel că s-au spălat mult şi din eventualele urme. Totuşi, sperăm ca într-o zi, două, să avem rezultate concludente de la laborator pentru probele de apă şi mâl luat de pe mal”, ne-a declarat joi Dumitru Voloşeniuc, şeful Administraţiei Bazinale Ape (ABA) Crişuri.
Apreciind că presupusul colorant de pe Crişul Repede nu a fost unul toxic, Voloşeniuc nu a exclus ca el să fi provenit de la speologi ce marchează traseele pârâurilor subterane. „Poate au scăpat un flacon în plus, nu ştim încă. În urmă cu ceva ani şi la Remeţi s-a introdus colorant alimentar în bazine pentru a se depista racorduri ilegale la apă. Încercăm să aflăm ce a fost ”, ne-a mai asigurat Voloşeniuc.
I-am solicitat directorului ABA Crişuri o explicaţie pentru omisiunea de mediatizare în condiţiile în care instituţia emite regulat comunicate de presă privind calitatea apelor. „Am formulat un comunicat de presă care a rămas însă blocat la Bucureşti din cauza desprinderii ministerelor de profil”, ne-a încredinţat Voloşeniuc.
Citiți principiile noastre de moderare aici!