Meteorologii au emis cod roșu de furtună, iar sistemul RO – ALERT i-a avertizat pe orădeni, și nu numai, să nu iasă din case și să se adăpostească.
În localitatea Diosig, rafalele de vânt au smuls acoperișul clădirii cooperativei de consum din Diosig, ConsumCoop și l-a aruncat peste o mașină parcată. În Oradea au fost puși la pământ mai mulți copaci, pe străzile Roman Ciorogariu, Nicolae Jiga, Sf. Apostol Andrei, Universității, Aurel Lazăr. Totodată, mai multe intersecții din oraș au fost inundate.
Mai multe zone din Oradea și județ au rămas și fără curent electric.
„Situația e în dinamică, a fost activată permanența la primăriile de pe raza codului roșu”, ne-a transmis maior Camelia Roșca, de la ISU Crișana. Conform acesteia, au fost alertați și angajații ISU aflați în timpul liber, pentru intervențiile de urbență. „Până la ora 18:15, prin sistemul 112 au fost 14 solicitări să intervenim la arbori doborâți în Oradea, unul dintre ei, cel de pe N. Jiga, căzut pe o mașină”, ne-a mai comunicat purtărorul de cuvânt.
Pentru gestionarea optimă a situațiilor de urgență produse pe timpul manifestării fenomenelor avertizate, la nivelul județului a fost activată grupa operativă a Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Crișana” Bihor (ISU BH), a fost instituită permanența la primăriile unităților administrativ-teritoriale aflate sub incidența avertizării meteorologice, au fost prealertate toate subunitățile de pompieri din județ și s-a dispus creșterea capacității operaționale la nivelul Detașamentelor 1și 2 de Pompieri Oradea, Detașamentului de Pompieri Salonta, Gărzii de Pompieri Tinca și al Stației de Pompieri Săcueni.
De la instituirea Codului roșu la nivelul județului, până la ora 18.45, în dispeceratul ISU BH au fost primite prin Sistemul Unic 112, peste 50 de apeluri, pompierii militari bihoreni intervenind pentru degajarea copacilor căzuți pe carosabil și pe autoturisme, respectiv pentru evacuarea apei din subsoluri atât în municipiul Oradea, cât și în celelalte zone vizate de avertizarea meteorologică.
Mr. Roşca a transmis la ora 19:30 ca de la instituirea Codului roşu, la nivelul județului, până la ora 18:45, în dispeceratul ISU BH au fost primite prin Sistemul Unic 112, peste 50 de apeluri, pompierii militari bihoreni intervenind pentru degajarea copacilor căzuţi pe carosabil şi pe autoturisme, respectiv pentru evacuarea apei din subsoluri atât în municipiul Oradea, cât şi în celelalte zone vizate de avertizarea meteorologic.
[related-post post_id=”2259370″]
UPDATE
Peste 150 de apeluri la 112
Între orele 17.20 – 21.00, în dispeceratul ISU BH au fost primite prin Sistemul Unic 112, peste 150 de apeluri care sesizau producerea a numeroase situații de urgență generate de fenomenele meteorologice periculoase manifestate la nivelul județului.
În intervalul orar menționat, echipajele de pompieri militari din cadrul Detașamentelor 1 și 2 Oradea, Detașamentului Salonta, Detașamentului Marghita, Stației Aleșd, Secției Beiuș, Stației Săcueni și Gărzii 1 Mai au desfășurat 61 de misiuni în 16 localități (Oradea, Tărian, Sânmartin,Sântandrei, Borș, Santăul Mic, Marghita, Abram, Salonta, Finiș, Beiuș, Șinteu, Aleșd, Ianca, Săcueni și Diosig), din care 29 de intervenții pentru evacuarea apei din subsoluri, locuințe și curți și 31 de misiuni de degajare a arborilor doborâți de vântul puternic pe carosabil, autoturisme, respectiv pe o clădire.
De asemenea, la nivelul județului au fost semnalate probleme legate de alimentarea cu energie electrică, astfel că, până la ora 21.00, s-au înregistrat avarii la 14 linii de medie tensiune și 245 de posturi de transformare, fiind afectați 24 800 de
consumatori din 60 de localități. Un număr de 27 de echipe ale furnizorului de energie electrică acționează în teren pentru remedierea deficiențelor.
FOTO: INFO TRAFIC jud. Bihor
Citiți principiile noastre de moderare aici!