Potrivit ISU, vor fi afectate bazinele hidrografice: Crișul Băița, Valea Neagră, Crăiasa, Crișul Pietros. Vor fi scurgeri de pe versanți, torenți, pârâie, viituri rapide și depășiri ale cotelor de atenție. Avertizarea este valabilă până duminică, 14 iunie , la ora 06:00, cu posibilitate de prelungire.
Amintim că un copil de patru ani a fost luat de viitură în seara de sâmbătă spre duminică. Căutările vor continua și în această noapte, fiind vorba despre 9 echipe mixte, din peste 30 de persoane. Căutările au fost extinse pe o rază de 6km.
Recomandările pompierilor bihoreni
În scopul protejării populației, în zonele aflate sub incidența Codului Roșu au fost transmise mesaje de avertizare prin sistemul Ro- Alert, iar pentru optimizarea intervențiilor în sprijinul cetățenilor, la nivelul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Crișana” au fost prealertate subunitățile în ale căror raioane de intervenție se află localitățile expuse fenomenelor hidrologice periculoase.
Evoluţia fenomenelor hidrologice periculoase este permanent monitorizată prin Centrul Operaţional al inspectoratului, echipajele de pompieri acționând în teren pentru a asigura siguranța cetățenilor.
Pentru prevenirea și diminuarea efectelor fenomenelor hidrologice periculoase, Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Crișana” recomandă bihorenilor respectarea următoarelor măsuri:
În cazul când inundaţia vă surprinde acasă:
Dacă aveţi timp, luaţi următoarele măsuri de asigurare a bunurilor dumneavoastră:
– aduceţi în casă unele lucruri sau puneţi-le culcate la pământ într-un loc sigur – mobila de curte, unelte de grădină sau alte obiecte care se pot muta şi care pot fi suflate de vânt sau luate de apă;
– asiguraţi ferestrele astfel încât să nu fie sparte de vânturi puternice, de apă, de obiecte care plutesc sau de aluviuni;
– evacuaţi animalele şi bunurile de valoare în locuri de refugiu, dinainte cunoscute;
– încuiaţi uşile casei şi închideţi apa, gazul şi instalaţiile electrice.
Dacă inundaţia este iminentă procedaţi astfel:
– mutaţi obiectele care se pot mişca în partea cea mai de sus a casei, deconectaţi aparatele şi împreună cu întreaga familie deplasaţi-vă spre locul de refugiu dinainte stabilit (etaje superioare, acoperișuri, înălţimi sau alte locuri situate la înălțime) care nu pot fi acoperite de nivelul cotelor maxime ale apelor.
Trimite articolul
XVesta reflectorizantã îţi poate salva viaţa. Cu condiţia sã o porţi de câte ori existã situaţii de alertã şi eşti expus.
-
Introducerea vestei refelctorizante in mai multe domenii si situatii este imperios necesara, in principal, normal celui care o poarta. O lege in acest sens n-ar strica.
Normal ca-i Cod Rosu, sus, in amonte, toti versantii sunt lipsiti de arbori , toti au fost taiati in mare majoritate ilegal, iar in acest caz viiturile sunt un fapt normal si extrem de periculos.