Având în vedere situaţia hidrometeorologică din ultimele 48 de ore, pe mai multe cursuri de apă din bazinul hidrografic Crișuri s-au înregistrat creşteri de debite şi niveluri care au generat depășirea cotelor aferente avertizării cod galben și cod portocaliu. Duminică, 26 decembrie, s-a creat un punct critic pe Crișul Pietros, în localitatea Drăgănești, județul Bihor.
[eadvert]
Debitele mari au generat eroziuni pe malul drept, amonte de podul rutier DN76 aflat în construcție. Astfel, în noaptea de sâmbătă pe duminică, 25 pe 26 decembrie, s-au înregistrau depășiri ale cotelor de atenţie pe opt cursuri de apă după cum urmează: Crișul Alb (județele Hunedoara și Arad), Valea Satului, Iosei, Sebiș (județul Arad); Crișul Negru, Galbena, Crișul Pietros și Valea Roșie (județul Bihor). Pe parcursul nopții, pe Valea Moneasa s-a depășit cota de inundații aferentă codului portocaliu.
Încă din data de 24 decembrie, echipele ABA se află în alertă și monitorizează permanent situația hidrologică și lucrările hidrotehnice pentru protejarea populației riverane. În prezent, inclusiv acumularea Mihăileni, aflată în construcție, acumulează apă atenuând astfel în mod semnificativ debitele de pe râul Crișul Alb. În cazul în care vor fi necesare intervenții operative, au fost mobilizate în teren formațiile de lucru Brad, Ineu și Gurahonț.
Punct critic
Duminică, 26 decembrie, s-a creat un punct critic pe Crișul Pietros, în localitatea Drăgănești, județul Bihor. Debitele mari au generat eroziuni pe malul drept, amonte de podul rutier DN76 aflat în construcție.
„De la primele ore ale dimineții, echipa Sistemului de Gospodărire a Apelor Bihor au oferit suport tehnic primăriei pentru a se interveni cu piatră brută în zonele cu eroziuni de mal. Intervenția se realizează în colaborare cu Instituția Prefectului Bihor și cu Consiliul Județean Bihor” a declarat Pásztor Sándor, directorul ABA Crişuri.
De asemenea, hidrologii ABA efectuează în regim de urgență măsurători pentru a a oferi date concrete despre evoluția hidrologică, iar prin dispeceratul Administraţiei se asigură comunicarea și informarea tuturor instituțiilor implicate în gestionarea situațiilor de urgență generate de inundații, inclusiv a omologilor ABA din cadrul Direcției de Apă Gyula.
Având în vedere prognoza meteorologică pentru următoarele 48 de ore, avertizarea cod galben a fost prelungită până marți, 28 decembrie, ora 24:00 iar avertizarea cod portocaliu până luni, ora 24:00. Echipele și utilajele noastre vor rămâne în teren atâta timp cât situația hidrologică o va impune.
Reprezentanţii ABA recomandă populației să nu circule prin zonele aflate sub incidența avertizării hidrologice și să nu desfășoare activități în ape sau în preajma apelor.
Bărbat salvat de pompieri
Pompierii bihoreni au intervenit duminică dimineață pentru salvarea unui bărbat de la Stația de Epurare a Apei din localitatea Ioaniș. Acesta a fost surprins de creșterea nivelului apei, din cauza precipitațiilor abundente, peste terenul arabil pe care trebuia să-l străbată pentru a ajunge la drumul principal, în unele locuri adâncimea apei fiind de aproximativ un metru.
„Pompierii beiușeni s-au deplasat de urgență la fața locului, cu o autospecială de intervenție și o barcă, însă nu s-a impus utilizarea acesteia din urmă. Forțele de intervenție au echipat corespunzător bărbatul, în vârstă de 65 de ani, l-au asigurat și l-au adus teafăr, la loc sigur”, a transmis maiorul ISU Crișana, Camelia Roșca.
Crișul Negru, în localitatea Sudrigiu – VIDEO: Bogdan Dumitraș
Recomandările ISU Crișana
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Crișana” reamintește populației necesitatea respectării măsurilor menite a le proteja viața și bunurile:
– Curăţaţi şanţurile şi rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale;
– Construiţi bariere pentru a opri pătrunderea apei în casă în caz de inundaţie;
– Curățați pilonii de susținere a podurilor, punților și podețelor de materialele aduse de viituri, pentru a se evita formarea unor adevarate baraje ce pot afecta împrejurimile sau chiar rezistența acestora;
– Ascultați recomandările autorităților locale și județene privind modul de comportare premergător/pe timpul/după producerea inundațiilor;
– Urmăriți cu atenție evoluția situației hidrologice din zona dumneavoastră și avertizările autorităților.
În cazul când inundaţia vă surprinde acasă:
Dacă aveţi timp, luaţi următoarele măsuri de asigurare a bunurilor dumneavoastră:
– aduceţi în casă unele lucruri sau puneţi-le culcate la pământ într-un loc sigur – mobila de curte, unelte de grădină sau alte obiecte care se pot muta şi care pot fi suflate de vânt sau luate de apă;
– asiguraţi ferest rele astfel încât să nu fie sparte de vânturi puternice, de apă, de obiecte care plutesc sau de aluviuni;
– evacuaţi animalele şi bunurile de valoare în locuri de refugiu, dinainte cunoscute;
– încuiaţi uşile casei şi închideţi apa, gazul şi instalaţiile electrice.
Dacă inundaţia este iminentă procedaţi astfel:
– mutaţi obiectele care se pot mişca în partea cea mai de sus a casei, deconectaţi aparatele şi împreună cu întreaga familie deplasaţi-vă spre locul de refugiu dinainte stabilit (etaje superioare, acoperișuri, înălţimi sau alte locuri situate la înălțime) care nu pot fi acoperite de nivelul cotelor maxime ale apelor.
În cazul în care sunteţi surprins în afara locuinţei (pe străzi, în parcuri, săli de spectacol, în gări, autogări, magazine etc.) este necesar să respectaţi cu stricteţe comunicările primite şi să vă îndreptaţi spre locurile de refugiu cele mai apropiate.
Citiți principiile noastre de moderare aici!