Codul galben e în vigoare marți de la ora 13:00 până miercuri ora 08:00 și anunță intensificări ale vântului și cantități de precipitații.
Marți, va ploua pe arii extinse în vestul, nord-vestul și centrul țării, iar la munte vor fi precipitații mixte.
În noaptea de marți spre miercuri (4/5 februarie), în regiunile intracarpatice ploile se vor transforma treptat în lapoviță și ninsoare, iar la munte și în nordul Moldovei vor predomina ninsorile. Cantitățile de precipitații vor depăși 20…25 l/mp și izolat 35…40 l/mp.
Vântul va avea intensificări în regiunile vestice și centrale, cu viteze în general de 55…65 km/h, dar mai ales în zonele montane, îndeosebi la altitudini mari, unde vor fi rafale de peste 90…100 km/h și va fi viscol.
Intensificări temporare ale vântului vor mai fi și în restul teritoriului, dar în special în sudul Olteniei, unde rafalele vor depăși 50…55 km/h. Izolat vor fi condiții de polei sau ghețuș.
Codul portocaliu intră în vigoare marți la ora 15:00 și va fi valabil până la ora 23:00.
ANM anunță că în zona de munte a județelor Cluj, Sălaj, Bihor, Arad, Timiș, Hunedoara, Maramureș, Bistrița-Năsăud și Caraș Severin vor fi precipitații abundente și se vor acumula local 40…50 l/mp.
În ce privește intervalul miercuri ora 08:00 – joi ora 10:00, ANM anunță intensificări ale vântului și ninsori viscolite în zonele montane, Moldova și local în Muntenia și Dobrogea.
În regiunile estice vor fi precipitații, la început ninsori în zona de munte și în nordul Moldovei și mai ales ploi și lapoviță în rest, iar spre seară și noaptea vor predomina ninsorile. La munte, în nordul și centrul Moldovei, iar din orele serii și în sudul Moldovei, Dobrogea și în cea mai mare parte a Munteniei va ninge, se va depune strat de zăpadă, iar vântul va avea intensificări susținute, viscolind ninsoarea și determinând scăderea vizibilității. Rafalele vor depăși 60…70 km/h, iar în zona montană 90…100 km/h.
În a doua parte a zilei de miercuri (5 februarie) și în prima parte a nopții de miercuri spre joi (5/6 februarie) vântul va fi intens și în regiunile vestice și centrale, iar rafalele vor depăși 55…60 km/h.
Recomandări pompieri
În contextul avertizărilor meteo, Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Crișana” al județului Bihor recomandă bihorenilor să evite deplasările în perioada de intensitate maximă a fenomenelor meteorologice avertizate.
Pentru limitarea posibilelor pagube generate de vântul puternic, parcarea autovehiculelor se va realiza în zone ferite, la distanță sigură față de copaci sau stâlpi de electricitate.
În cazul în care furtuna este iminentă:
– Întrerupeţi orice activităţi în aer liber;
– Intraţi în casă, într-o construcţie ori într-un autoturism;
– Închideţi ferestrele şi uşile;
– Evitaţi duşurile ori sălile de baie deoarece conductele fixe ale instalaţiilor pot conduce electricitate;
– Deconectaţi aparatele şi echipamentele electrice, întrucât acestea se pot defecta ca urmare a descărcărilor electrice atmosferice.
În timpul unei furtuni:
– Dacă sunteţi în spaţii deschise, aşezaţi-vă ghemuit la pământ. Puneţi-vă mâinile pe urechi şi cap, iar capul între genunchi;
– Reduceţi contactul cu pământul încercând să deveniţi o ţintă cât mai mică;
– Nu vă întindeţi pe pământ;
– Evitaţi: obiectele înalte, precum un copac înalt izolat în arie deschisă, câmpuri, sau o ambarcaţiune pe apă, orice obiecte metalice precum utilaje agricole, echipamente de fermă, motociclete, biciclete etc.;
– Dacă vă aflaţi în pădure, căutaţi adăpost într-o zonă cu copaci mai puţin înalţi;
– Dacă sunteţi într-o zonă deschisă, mergeţi spre o zonă joasă, precum o vale;
– Dacă sunteţi pe un lac, încercaţi să ajungeţi la mal de urgenţă şi adăpostiţi-vă imediat.
Citiți principiile noastre de moderare aici!