Scad investiţiile în modernizări de străzi, în amenajarea de parcări în cartiere. Sunt inevitabile reducerile de cheltuieli, deci de personal, în Primărie. Continuă, însă, implementarea celor 31 de aşa numite proiecte strategice, finanţate majoritar din bani europeni şi alte câteva contracte şi lucrări începute anul acesta.
Primăria începe anul viitor să plătească ratele creditelor luate în legislatura anterioară şi cea prezentă, iar 2013 va fi vârf de plată a ratelor. Diminuarea alocaţiilor de la Guvern, prin reducerea cotei cuvenite bugeteloe locale din impozitul pe venit de la 44% la 40,5% şi eliminarea alocării către bugetele locale bani din impozitul pe veniturile din pensii, sunt alte veşti proaste pentru bugetul local, spune primarul Ilie Bolojan. „Guvernul are intenţia de a ne confisca banii care ni se cuvin”, reclamă edilul şef. În aceste condiţii, nici în zece ani Oradea nu îşi va mai permite investiţii din surse proprii la nivelul acestui an.
Anul viitor încep plăţile la cele şapte credite mari contractate de Primărie din 2005 încoace. Totalizând aproximativ 58,5 milioane euro, soldul acestora este mai mare ca bugetul Oradiei pe un an.
Sub presiunea diminuărilor de venituri de la bugetul central cu 17,2 milioane de lei, investiţiile din surse proprii sunt pe avarie.
„În 2012 vom avea 10-11 milioane de euro în contul creditelor angajate în anii anteriori. Va trebui să optăm pentru nişte măsuri ca să putem asigura priorităţile”, zice primarul Ilie Bolojan.
Ca politică locală, edilii preciează să se vor asigura în primul rând cofinanţările şi investiţiile necesare pentru implementarea proiectelor pe bani europeni şi a celor contractate în acest an.
Investiţii frânate
Tăieri vor fi de la cheltuieli şi de la lucrările utilitare şi de modernizare din cartiere. „Din 80 de străzi se vor face doar vreo 60 iar programul de parcări va scădea la jumătate. Vom scădea cheltuilelile de funcţionare ale Primăriei, posibil cu reduceri de personal, de mobilier şi de unde se mai poate tăia. Se fac reduceri şi la reparaţiile din şcoli. Nu continuăm investiţia într-un al doilea corp de clădire la Partenie Cosma. Acolo am plătit 80 de milioane lei, nu mai putem plăti încă atâta”, anunţă edilul.
Dintre proiectele plătite de la bugetul local, sunt prioritare la banii bugetulu pe anul viitor: accesul Velenţa – Universităţii, lucrările conexe la întubarea Adonei, cele de la Podul Macio, cofinanţarea celor de pe malul Crişului cu cei de la ABA Crişuri, amenajarea de parcări pe malul drept al Crişului în Rogerius, între podurile Sovata şi Densuşianu şi şantierul de pe strada Uzinelor.
C.Gh
Citiți principiile noastre de moderare aici!