Coaliția Rogerius acuză Primăria de persecuție și „greșeală cu premeditare” în relația pe care o are cu asociațiile de proprietari. Discordia e iscată de unele prevederi ale noii legi care guvernează activitatea asociațiilor.
„Purtând semnătura «experților» în domeniul legislativ privind asociațiile, cât și a primarului Ilie Bolojan, asociațiile de proprietari orădene sunt din nou hărțuite de executiv cu o «Informare» prin care ne sunt solicitate organizarea unor alegeri interne în asociația de proprietari până pe 20 noiembrie 2018. Practic, avem de-a face ori cu o continuare a obsesiei de a domina și ultima redută civică a orașului, asociațiile de drept privat organizate în asociații de proprietari, ori experții, în necunoștință de cauză, greșesc.
Articolul 105 din noua lege ce guvernează aceste organizații ale noastre (Legea 196/2018), intrată în vigoare din 28 septembrie 2018, prevede: „În termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, președinții asociațiilor de proprietari sunt obligați să transmită autorităților administrației publice locale numele și datele de contact actualizate privind președintele comitetului executiv, comisia de cenzori/cenzorul și administratorul”.
Însă, în această situație, termenul actualizat nu înseamnă obligativitatea de organizare de noi alegeri, pentru că asociațiile de proprietari nu se desființează și se formează din nou, ci își continuă activitatea.
Confuzia/neștiința/rea-voința derivă din faptul că nu au luat, ori nu au dorit să ia în considerare prevederile art. 104, lit. b) prin care se stipulează foarte clar că: „asociațiile de proprietari înființate anterior intrării în vigoare a prezentei legi își păstrează statutul juridic obținut la data înființării acestora, dar se vor organiza și vor funcționa în conformitate cu prevederile prezentei legi”, transmite Coaliția, printr-un comunicat de presă.
Concluzia celor patru semnatari ai comunicatului – Ardelean Silvia, Bulzan Felicia, Horvath Ioan și Skrubucz Iuliana – este că „practic, reiese că Primăria Oradea induce (voit) în eroare asociațiile de proprietari, în loc de îndrumare și consiliere, așa cum se numește departamentul de specialitate ce ar trebui să coordoneze relația cu structurile noastre, nu face altceva decât să își revendice din nou puteri peste noi, poate-poate va reuși să controleze proiectele de interes comunitar ale noastre”.
În numele Primăriei, viceprimarul Mircea Mălan susține că subalternii săi nu au făcut decât să informeze asociațiile de proprietari despre unele dintre cerințele noii legi, între care și că conducerile asociațiilor se vor alege pe patru ani și că comitetele de conducere trebuie să funcționeze cu maxim cinci membri.
„A fost o simplă aducere la cunoștință. Să se conformeze sau nu, e treaba lor ce fac”, comentează viceprimarul.
Citiți principiile noastre de moderare aici!