Scapă de povara financiară aferentă refuzului încăpățânat de a-l valida pe Szatmari Adrian drept coleg de plen, la Consiliul Județean. Însă sunt obligați să îl valideze, chit că refuză s-o facă de opt luni încoace.
Este vorba despre cei 17 consilieri județeni PNL care, prin refuzul lor de a-l valida pe pesedistul Szatmari Adrian, au reușit să mențină egalitatea cu coaliția PSD-UDMR-ALDE, în plenul Consiliului Județean.
Vineri, Curtea de Apel Oradea a emis o sentință finală în această sagă politică purtată prin Justiție, între Opoziția PNL de la Județ și coaliția PSD-UDMR-ALDE. Salontanul Szatmari este consilierul județean PSD care ar reda majoritatea la limită pentru coaliția formată, practic, împotriva PNL-ului condus de Ilie Bolojan, ce conducea Județul încă din 2008.
Consiliul Județean e emis un comunicat prin care subliniază obligația aleșilor liberali de a-l valida pe Szatmari în maximum 30 de zile. Așadar, la următoarea ședință a Consiliului Județean am putea vedea minunea…
Amenințați cu penalul
„În situația în care nu se respectă decizia de vineri și nu se validează mandatul de consilier al domnului Adrian Szatmari, cei care obstrucționează votul sunt pasibili de a fi acționați în penal, în baza art. 287 din Cod Penal, pentru nerespectarea unei hotărâri judecătorești definitive”, se arată în comunicatul emis de conducerea CJ Bihor, care îl citează și pe președintele Pasztor, în acest sens.
Șeful Executivului județean informează că „ședința ordinară din 14.06.2018 este data la care trebuie pusă în practică hotărârea definitivă”.
Scapă de plata indemnizației
Singura parte pozitivă pentru consilierii liberali este că instanța Curții de Apel a invalidat parțial ce hotărâse Tribunalul. Și anume, plata indemnizației lui Szatmari din buzunarele proprii. În februarie, Tribunalul stabilise că aleșii PNL de la Județ au obligația de a-i plăti lui Szatmari indemnizația lunară ce i s-ar fi cuvenit, începând din 27 septembrie 2017 și până la data validării. Această indemnizație lunară este de aproximativ 650 de lei, ce poate crește, dacă apar ședințe extraordinare.
Așadar, prin sentința Curții de Apel, liberalii sunt scutiți de această despăgubire, iar Szatmari rămâne fără indemnizațiile ce le-ar fi putut prin din toamnă până-n vară…
Reamintim că blocajul politic din plenul Consiliului Județean a afectat eficiența administrației județene, ceea ce se traduce prin proiecte, investiții și lucrări de reparații întârziate sau parțial eșuate.
Citiți principiile noastre de moderare aici!