Conform normelor Ordinului nr. 1438/ 2013 de modificare a Ordinului ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (OMADR) nr. 1253/2013, în fiecare an, până la data de 16 mai (inclusiv), fermierii, procesatorii şi comercianţii din sectorul agriculturii ecologice au obligaţia de a-şi înregistra activitatea la Direcţiile pentru Agricultură Judeţene. Şi ca de fiecare dată, aceştia se prezintă la sediul DA spre finalul termenului, dând astfel destul de multă bătaie de cap angajaţilor Direcţiei pentru Agricultură Bihor.
Cei care intră pentru prima dată în sistemul eco se pot înregistra însă şi pe parcursul anului, la fel şi cei care solicită sprijin financiar din fonduri europene prin diferite măsuri.
Mai puţini
„Până în prezent s-au înregistrat peste 100 de fermieri procesatori şi comercianţi din sectorul agriculturii ecologice, în condiţiile în care anul trecut s-au înregistrat 250”, a precizat Nicolae Hodişan, directorul DA Bihor.
Conform acestuia, această scădere se datorează şi faptului că la noi în ţară nu este o piaţă sigură şi stabilă iar preţul produselor ecologice nu diferă mult faţă de cele din agricultura convenţională. În plus, cheltuielile cu înfiinţarea şi întreţinerea culturilor eco sunt cu 50 la sută mai mari, iar producţiile obţinute sunt mai mici decât în cazul celor obţinute în mod tradiţional.
Exportul acestor produse nu se poate realiza deoarece producătorii nu sunt constituiţi în asociaţii/organizaţii. Cei care au răzbit pe piaţa internaţională sunt apicultorii care prin intermediul organizaţiei în care sunt constituiţi vând mierea ecologică la export. Acesta este, spun autorităţile, motivul pentru care apicultorii deţin ponderea cea mai mare în agricultura bio cu toate că, combaterea bolilor şi a dăunătorilor este mai costisitoare şi mai puţin eficientă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!