„Cântecele şi jocurile din folclorul copiilor sunt tot mai solicitate în manifestările culturale şi artistice contemporane. Din acest motiv, tatăl meu a dorit să le ofere copiilor şi celor care se ocupă de copii, în diverse moduri, cât mai multe surse şi materiale, creaţii şi îndemnuri de la care să pornească în organizarea şi desfăşurarea activităţii”, a declarat Mircea Bradu, directorul DJCCPC.
Cartea a fost lansată ieri de omul de cultură Mircea Bradu. Apariţia postumă a cărţii este un omagiu adus renumitului folclorist bihorean.
„Lucrarea a fost tipărită în cadrul proiectului «Tradiţie şi Şcoală», implementat de Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor în parteneriat cu Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Bihor, proiect finanţat de Consiliul Judeţean Bihor”, a anunţat inspectorul şcolar general Dorel Luca.
Cântece şi jocuri
Volumul lansat cuprinde cântece şi jocuri din folclorul copiilor din Transilvania, culese de folcloristul Ion Bradu. Astfel, cititorii vor putea răsfoi în paginile cărţii jocuri pentru copii mici şi pentru copii mari, precum: „de-a căţelul”, „de-a piţigaia”, „de-a dihorul”, „de-a baba oarba”, „de-a batistuţa”, „de-a prinsul” etc. Volumul conţine în total 622 de texte, şi anume: formule sau invocaţii magico-mitice adresate elementelor naturii, unor animale, păsări, insecte sau plante; întrebări, păcăleli, cântece de joc, oraţii, colinde şi obiceiuri. Acestora li se adaugă şi descrierea modului şi materialele utilizate pentru confecţionarea unor jucării sau instrumente muzicale.
„Textele au fost adunate în perioada 1966-1975 de la 155 de informatori din peste 100 de localităţi din fosta regiune Crişana, azi aflate în componenţa judeţelor Bihor, Arad, Sălaj şi Satu-Mare”, a informat Crăciun Parasca, consilier în cadrul Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Bihor.
Dansuri populare
În cadrul evenimentului, elevii din clasele I-XI de la Liceul Teoretic „Lucian Blaga” au prezentat un spectacol de dansuri şi cântece populare din regiunea Crişana, în special din zona Beiuşului. Spectacolul a fost organizat şi coordonat de profesoara Adriana Luca. Elevii au urmat cursuri gratuite de dansuri populare în cadrul proiectului „Folclorul înnobilează omul” iniţiat de Asociaţia „Ex Nobili Officio” din Oradea. Proiectul a fost finanţat de Guvernele Islandei, Principatul Liechtenstein şi Norvegiei prin Mecanismul Financiar al Spaţiului Economic European (SEE). Proiectul face parte din programul Fondului ONG în România, administrat de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile şi partenerul său, Fondul de Dezvoltare a Euroregiunii Carpatice.
Crina Dobocan
Citiți principiile noastre de moderare aici!