Loteria bonurilor fiscale este una dintre măsurile propuse de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) pentru combaterea evaziunii fiscale. „Analizele noastre ne-au demonstrat că, în contextul României, măsura ce poate fi aplicată în mod eficient este cea a organizării unei loterii, abordare ce a fost testată în mai multe ţări cu economii emergente”, a explicat Ioan Mintaş, prim vicepreşedinte al CNIPMMR.
CNIPMMR evidenţiază că economia subterană reprezintă acel segment al activităţilor permise de lege care sunt deliberat ascunse faţă de autorităţile publice. Pentru anul 2013, estimările specialiştilor conduc către o pondere de 18,4% din PIB (1.870 miliarde euro) la nivelul UE-27, fiind în scădere faţă de anul 2008, când economia subterană cumula 19,3% din PIB (1.895 miliarde euro). În acest context, România se află pe locul 2 (28,40 %, aprox. 40 miliarde euro) în clasamentul statelor membre ale Uniunii Europene cu cel mai mare segment al economiei subterane (ca pondere în PIB), fiind „depăşită” de Bulgaria (31,2%, aprox. 13 miliarde euro). „La nivel empiric se apreciază că 2/3 din munca subterană este reprezentată de munca la negru, iar restul de 1/3 de neraportarea veniturilor de către întreprinderi”, este de părere Ioan Mintaş.
Măsuri de combatere
CNIPMMR a clasificat în două măsurile ce pot fi luate pentru combaterea evaziunii fiscale: extinderea constrângerilor administrative şi impulsionarea conformării voluntare.
Extinderea constrângerilor administrative vizează în principal măsuri de înăsprire a elementelor de control şi penalizare. Impulsionarea conformării voluntare derivă dintr-o abordare holistică a proceselor economice ce vizează acţionarea asupra cauzelor care generează aceste comportamente de „nesupunere”. „Astfel, cea de-a doua categorie de măsuri încearcă să ofere stimulente actorilor economici pentru a se comporta «corect», luând astfel în calcul nu doar aspectele strict economice, ci şi pe cele ce ţin de psihologia colectivă şi individuală”, explică prim vicepreşedintele CNIPMMR.
Unul dintre elementele cu deosebit impact în problematica combaterii evaziunii fiscale este asigurarea emiterii bonurilor fiscale la fiecare tranzacţie comercială, permiţând astfel o colectare adecvată a TVA-ului. În acest sens există două măsuri majore care şi-au demonstrat eficacitatea în mai multe ţări: returnarea unei părţi din TVA către consumatori şi organizarea unei loterii a bonurilor fiscale.
„CNIPMMR solicită valorificarea bunelor practici privind combaterea evaziunii fiscale prin operaţionalizarea şi în România a măsurii loteriei bonurilor fiscale, similar modelului care va fi aplicabil din luna aprilie 2014 în Portugalia”, susţine Ioan Mintaş.
În acest sens, în urma unei analize cost beneficiu, CNIPMMR propune trei variante: una pesimistă, una „chinezească” – medie şi una optimistă. Benefiiciile previzionate a fi obţinute la nivelul unui an sunt semnificativ mai mari decât costurile, indiferent de varianta luată în calcul. Prin urmare, în cazul variantei pesimiste beneficile exced costurile de 3,66 ori, în a celei „chineze” – de 6,14 ori, iar în a celei optimiste – de 8,61 ori. „Este important de menţionat momentul la care beneficiile cumulate egalează (sau depăşesc) costurile cumulate. Astfel pentru varianta pesimistă, acesta este în luna a 3-a, în cazul celei «chineze» în luna a 2-a, iar pentru varianta optimistă încă din prima lună”, conchide Ioan Mintaş.
Micii întreprinzători au mai propus această măsură şi în 2011.
Citiți principiile noastre de moderare aici!