Conducerea instituţiei de învăţământ a urat „La mulţi ani”, cu satisfacții profesionale și responsabilitate asumată, întregului colectiv de elevi, profesori, personalului didactic auxiliar și nedidactic de la Colegiul Național ,,Iosif Vulcan”.
Manifestările dedicate Zilelor Colegiului Naţional „Iosif Vulcan” au debutat luni, 15 mai, cu o piesă de teatru („Gărgăunii dragostei” de Iosif Vulcan), şi au continuat în 16 mai cu Consiliul profesoral festiv, unde aceeaşi piesă de teatru jucată de liceeni a înviorat feţele şi sufletele tuturor.
În cadrul consiliului, directorul Simona Nicoleta Martin a prezentat un istoric al învățământului pedagogic, precizând că ,,233 de ani înseamnă istorie și înseamnă tradiție pentru învățământul orădean, pentru învățământul pedagogic”.
Istoric
„Între 1784-1785 a început funcționarea sistematică recunoscută de guvern a Școlii Normale Române Greco-Catolice Unite de învățători. Astfel, la începutul ultimului deceniu al secolului al XIX-lea, funcţionau «3.083 de şcoli primare, patru şcoli civile, cinci şcoli secundare, şapte şcoli normale (preparandii pentru învăţători) şi şapte seminarii pentru preoţi»”, a amintit prof. Martin.
Apoi, aceasta a apreciat că personalitatea omului de cultură Iosif Vulcan (1841-1907) și îndemnul lui, ,,Dă-ne, Doamne, cât mai mulţi oameni de caracter!”, obligă familia Vulcan, peste ani, la responsabilitate asumată, iar personalitatea acestuia este păstrată vie în conştiinţa naţională şi în identitatea acestei şcoli.
„Două momente sunt esenţiale în istoria şcolii noastre, ambele fiind o recunoaştere a calităţii educaţiei furnizate: 1 septembrie 2008 – Liceul Pedagogic devine și Liceu bilingv româno-spaniol cu program de bacalaureat spaniol, şi 1 septembrie 2009, când i se acordă statutul de Colegiul Naţional”, a subliniat prof. Simona Martin.
Ziua de 17 mai a fost închinată concursurilor, la care au participat elevi din clasele a IX-a şi a X-a.
Astăzi, între orele 10:00-12:00, este planificată activitatea „Tradiții, obiceiuri și datini”, împreună cu Grădinița „Voinicel”, precum şi activitatea ,,Universul fascinant al fizicii”, la care s-au înscris elevi din clasele gimnaziale şi de liceu.
Sărbătoarea va continua în 19 mai, de la ora ora 11:00, cu un concurs şi expoziţie de desene ,,Școala mea dragă”. În aceeaşi zi, de la ora 13:00, elevii de liceu sunt invitaţi la un spectacol de dans medieval şi karaoke, iar cei din clasele a VII-a, de la secțiile maghiară și română, sunt aşteptaţi, de la ora 18:00, la concursul interjudețean „Noi și chimia”. Zilele şcolii se vor încheia în 20 mai, la ora 18:00, cu o festivitate de premiere a participanţilor la concursul „Noi și chimia”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!