Oamenii din Aleșd care au fost expropriați în cadrul proiectului de construcție a centurii nu și-au primit banii nici până în prezent. De altfel, cel puțin o persoană s-a adresat instanței din acest motiv, întrucât lucrările au început, însă banii pentru terenul luat de autorități pentru construcția noii șosele nu au ajuns încă în contul foștilor proprietari.
[eadvert]
Chestionată, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), cea care ar trebuie să facă plățile, ne-a informat că motivul pentru care locuitorii din Aleșd nu și-au primit banii este că traseul centurii se modifică.
„Se modifică traseul și până nu avem traseul final nu știm zonele afectatre”, ne-a declarat Alin Șerbănescu, purtătorul de cuvânt al CNAIR.
El spune că după stabilirea exactă a traseului, va fi dată o nouă Hotărâre de Guvern, după care cei afectați își vor primi banii. Întrebat care sunt motivele pentru care centura se modifică, Șerbănescu a spus că „între studiul de fezabilitate și proiectare și execuție durează mult și mai apar modificări”, pentru că „autoritățile locale nu au imaginea de ansamblu” asupra proiectului și abia în timpul execuției își mai aduc aminte că au uitat ceva.
Asta, în condițiile în care au fost organizate dezbateri publice pe marginea traseului. Consiliul Județean Bihor nu a răspuns încă solicitării noastre de a comenta aceste informații.
Finalizată în toamnă
Lucrările la centura Aleșd sunt realizate de asocierea de firme Drum Asfalt și Trameco (Grupul Selina). Lungimea șoselei de centură va fi de 5,8 kilometri.
Valoarea lucrărilor este de 74,8 milioane de lei, fără TVA. Finanțarea ar urma să fie asigurată din fonduri externe nerambursabile, alocate prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020, iar proiectul este realizat în baza unui protocol de colaborare dintre CJ Bihor și Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR). Termenul de execuție este de 15 luni, 3 luni pentru proiectare și 12 luni pentru execuție, iar lucrările au demarat pe 2 iunie 2022, când a fost emis ordinul de începere a lucrărilor.
În luna martie, președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, anunța că se lucrează pe aproape 80% din lungimea centurii. „Ne propunem ca până la sfârșitul lunii mai să finalizăm lucrările la tronsonul de nord al centurii pe relația Tinăud-Peștiș.
Pe tronsonul de sud, ce ocolește orașul înspre râul Crișul Repede, nu am putut începe efectiv lucrările pe un tronson de aproximativ 1 km, din cauza unor procese pe care le avem legate de exproprierea terenurilor.
Cu toate întârzierile generate de aceste procese, ne propunem ca până în toamna acestui an să finalizăm integral lucrările”, a spus atunci președintele CJ Bihor.
Trimite articolul
XEra de stiu asta,se face treaba in Bihor. Asta vrem.
Banii nu s-au plătit pentru că nu sunt gata documentațiile de expropriere care sunt lăsate la urma fara schițele aferente fiecărei parcele expropriate și a celor care rămân la expropriați.
O sa spuna PSD ca de ce se plateste pt exproprieri
Auzi ce zice ăsta:
Șerbănescu a spus că „între studiul de fezabilitate și proiectare și execuție durează mult și mai apar modificări”, pentru că „autoritățile locale nu au imaginea de ansamblu” asupra proiectului și abia în timpul execuției își mai aduc aminte că au uitat ceva.
Da’ voi nu aveți ingineri în ro?