Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a anunțat că a elaborat și depus aplicația de finanțare pentru proiectul „Varianta de ocolire a orasului Alesd”, în vederea obținerii de finanțare nerambursabilă alocată prin Programul Operațional Infrastructura Mare 2014-2020.
[eadvert]
„Obiectivul general al proiectului îl reprezintă îmbunătățirea mobilității populației, bunurilor și serviciilor, în vederea stimulării dezvoltării economice durabile – prin fluidizarea traficului, decongestionarea traficului în zonele tranzitate”, transmite CNAIR printr-un comunicat de presă. Valoarea totală a proiectului este de peste 121 de milioane de lei și va fi finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, astfel: 85% contribuția Uniunii Europene din Fondul European de Dezvoltare Regională, iar 15% contribuția proprie.
Șosea de 5,9 kilometri
Proiectul presupune construcția unui drum de 5,9 kilometri, cu o bandă pe sens, 3 poduri, 18 podețe și o parcare. „Lungimea șoselei de centură va fi de 5,9 kilometri și va asigura o nouă rută rapidă de transport, scurtându-se semnificativ timpul de parcurs pe DN1, în dreptul localității Aleșd. Vor fi totodată îmbunătățite condițiile de confort și siguranță, iar poluarea generată de traficul intens de pe DN1 (E60) și DN1H va scădea semnificativ. Va fi diminuat și disconfortul locuitorilor de pe traseu”, a transmis Consiliul Județean Bihor la începutul lui iulie, când a anunțat lansarea licitației pentru proiectarea și execuția șoselei. Potrivit CJ Bihor, centura intersectează și Drumul Județean 764 Beiuș – Aleșd și îl descarcă de traficul greu cu mărfuri provenind de la două fabrici din zonă. Indicatorii tehnico-economici ai Studiului de Fezabilitate au fost aprobați în ședința extraordinară a CJ Bihor din data de 12 mai. Tot atunci a fost votat și culoarul de expropriere a terenurilor de pe traseul centurii. Durata de realizare a proiectului este de 37 de luni. JB – G.A.
Citiți principiile noastre de moderare aici!