Comisia Municipală de Urbanism și Amenajare a Teritoriului și Comisia Zonală de Monumente au dezbătut pe marginea arhitecturii centrului multifuncțional, pe care Primăria Oradea dorește să îl construiască în Parcul Traian. Primăria Oradea a prezentat mai multe variante ale acestui proiect, atât în CMUAT cât și la Comisia Zonală de Monumente, însă cele două comisii nu au dat încă un aviz favorabil. “Din acest motiv, s-a decis organizarea unei întâlniri online între cele două comisii. Astfel, membrii acestora au avut posibilitatea să își exprime punctele de vedere, exprimându-și disponibilitatea în sensul identificării celor mai bune soluții pentru viitoarea clădire”, se arată într-un comunicat al Primăriei Oradea.
Primăria dorește un proiect valoros
Municipalitatea dorește o clădire cu o arhitectură deosebită, dar care în același timp să nu eclipseze clădirile monument din vecinătate. La ședința de joi au participat și proiectanții lucrării, care s-au angajat să lucreze la noi variante, care să corespundă recomandărilor membrilor celor două comisii. „Doresc să mulțumesc specialiștilor din cadrul Comisiei Zonale de Monumente, care au răspuns prompt invitației noastre și celor din cadrul CMUAT pentru dezbaterea profesională, constructivă, care a avut loc vizavi de acest proiect de o importanță majoră pentru zona centrală, având în vedere amplasamentul extrem de prețios. Realizarea acestui proiect este o provocare, având în vedere încadrarea în contextul clădirilor istorice, deci e nevoie de o abordare serioasă. Uneori limbajul arhitectural poate fi subiectiv, de aceea e nevoie de o intervenție modernă care să aducă plus și valoare acestei zone”, a declarat viceprimarul Oradei, Arina Moș.
Clădirea multifuncțională, cu birouri și spații comerciale, va fi situată în Parcul Traian, la nr. 14, între Banca Națională a României – sucursala Bihor și Baroul Bihor, pe terenul fostului sediu al PDL Bihor.
Proiect demarat în 2018
Primăria Oradea și-a exprimat interesul pentru a construi imobilul din Parcul Traian încă din anul 2018, când a demarat o serie de proiecte de regenerare urbană, prin reconfigurarea unor zone aflate în paragină, fie prin demolarea unor clădiri dezafectate, fie prin preluarea unor terenuri și regândirea întregului spațiu. În cadrul acestui program de regenerare urbană urma să aibă loc și reconfigurarea zonei de pe strada Parcul Traian nr. 14.
[eadvert]
În parteneriat
“În acest sens, Municipiul Oradea a aprobat prin HCL nr. 485 / 2019 Planul Urbanistic de Detaliu, iar prin HCL nr. 486 / 2019 contractul de parteneriat cu firma S.C. La Casa S.R.L. Oradea, în vederea edificării unei construcții noi pe terenul deținut în cote-părți pe strada Parcul Traian nr. 14. Viitoarea clădire dintre Baroul de avocați și Palatul Justiției va avea funcțiuni multiple, preponderent spații de birouri, dar și comerciale”, se arăta într-un comunicat al Primăriei Oradea, la momentul lansării acestui proiect.
Birouri și spații comerciale
“Într-o primă etapă se va realiza clădirea multifuncțională în regim de înălțime P+3E+M, aferentă imobilului situat pe str. Parcul Traian nr. 14. Astfel, în perioada următoare urmează să se elaboreze documentația de proiectare la faza studiu de fezabilitate pentru prima clădire, situată înspre Baroul de avocați. Întocmirea proiectului tehnic de execuție intră în atribuțiile S.C. La Casa S.R.L. Oradea. Lucrările la nivel de construcție „în roşu” se vor executa în urma organizării procedurilor de achiziție, prin contribuția la cheltuieli în temeiul cotelor de proprietate ale celor doi coproprietari: 39,50% Municipiul Oradea, respectiv 60,50% S.C. La Casa S.R.L. Ulterior se vor realiza și clădirile aferente imobilelor situate pe str. Parcul Traian nr. 12 și str. Fr. Schubert nr. 1-3″, a mai anunțat municipalitatea în urmă cu doi ani. Primăria Oradea a demarat acest proiect cu scopul de a deveni un model de bună practică pentru supraînălțarea și alinierea imobilelor din zona centrală a municipiului.
Comisiile nu și-au dat încă avizul pentru clădirea de birouri din Parcul Traian. FOTO: PMO
Trimite articolul
XChiar nu exista arhitecti in orasul asta, sau pixul lui Bolojan dicteaza ce se face, si nu au libertate ? Mai bine puneti un bloc PB din prefabricate ca e mai ieftin asa.
-
Chiar nu exista. Toti ratatii au ramas in tara si se vede ce au proiectat in centrul orasului.
-
idiotule zilnic vii cu aceeasi placa, dispari naibii ca esti inervant impreuna cu ceilalti cacanari care tot timpul stiti sa criticati suvbiectiv si cu rautate de neciopliti.
-
tu si drop sa-l lingeti in cur pe Bolojan, la voi orice face dictatorul e bun, cacanara esti tu
-
Mari draga, trebuie sa inghitim orice rahat ce ni se baga sub bot? Ca deh, ne dezvoltam. Hai sa demolam toate casele din oras sa-i mutam pe toti in blocuri dupa cum vrea primaria, si asta ar fi dezvoltare?
-
Plateste bine chelu Mariora?
-
Bolojan trebuie sa se ocupe de cei din CMUAT, ori desfiintati ori pusi alti oameni pe post, deja e scandalos ca dupa blocarea proiectului din parcul 1 Decembrie sa blocheze si acest proiect
-
De inspecţia în construcţii şi avizele necesare nu ai auzit sau eşti în abc?
-
E plin de postaci si care se opun dezvoltarii
-
Dezvoltarea greşitã nu este dezvoltare.
-
Crezi ca taranul si instigatorul porc pe numele DROP cunoaste diferenta?
-
-
Drop, nu fi bou.
-
-
-
drop, nus de acord cu tine aproape nici o data dar ai dreptate.
-
Zeul Bolojan are un nou supus
-
Zeul cretinismului ereditar.
-
-
Cum de in toate orasele mari din tara apar cladiri superbe, sau sali polivalente si stadioane superbe, aici in Oradea nu sunt in stare sa faca nimic frumos si spectaculos, demn de urmat arhitectura spectaculoasa din istorie. Sa fie adevarat oare ca doar costul conteaza si nimic altceva?
Foarte bine ar strica, aspectul zonei o clădire de beton.
Modificaţi faţada, puneţi stucaturi, fresce reuşite de constructori în cãlduri, chipuri luminoase cu mult apropo toate acestea drept la art nouveau, luaţi-i semnatura, lunã chip şi -o sta, iatã o clãdire omagiu va da dintr-un stil anost, intr-un stil de stea, cu primarul nost’, nu e aşa ceva, unicat transformat într-un simbol arhitectat.
Proiectul arata de parcã ar fi fãcut de subalternii lui Albert Speer!!!
concurs de idei. acolo apar si arhitecti talentati, degeaba stoarceti idei din aceleasi minti obosite.
Nu acest Tivadar a proiectat si Dealul Ciuperca ?
Astfel de volumetrie cred ca ar primi nota 4 la Mincu si nu e de mirarea ca proiectul pica la Comisia Zonală de Monumente.
Mai exista o “nuca” la inceputul strazii Aurel Lazar langa muzeul cu acelasi nume..,de ce sa nu mai fie una?
Aceasta propunere este incomensurabil mai potrivita pentru aceasta locatie! O cladire conceputa cu mult bun simt si respect fata de cladirile istorice invecinate, care nu vrea sa iasa in evidenta si sa le concureze pe acestea. Din pacate, ceva linistit si cuminte, ceva modest si lipsit de orice agresivitate in modul de ocupare a spatiului sau ornamentatie, nu va reusi sa obtina aprobarile de care are nevoie, asa ca va trebui sa ne obisnuim cu o cladire care sa stea in fata.
da’ de ce nu propuneti voi o cladire si ceva arhitectura daca tot aveti de comentat?
ah da… sunteti prea prosti
ori veniti cu ceva concret ori taceti din gura
-
Parerea noastra nu conteaza deci nu are rost, doi la mana platim cele mai mare taxe si ne laudam cu cel bun primar. Deci avem asteptari de la ei