Comisia Municipală de Urbanism și Amenajarea Teritoriului a fost divizată în două entități, în funcție de proiectele care trebuie evaluate. Măsura a fost implementată de viceprimarul Arina Moș, care coordonează Instituția Arhitectului Șef, cu scopul declarat al eficientizării activității. „Măsurile au fost luate în urma consultărilor și discuțiilor avute cu reprezentanții Instituției Arhitectului Șef din Primăria Oradea”, transmite Primăria prin comunicat de presă.
CMUAT este formată din 13 membri, componenţa nominală a comisiei fiind aprobată de către Consiliul Local al municipiului Oradea, la propunerea Instituției Arhitectului Șef și a Ordinului Arhitecților din România – Filiala Bihor.
Membrii comisiei și-au împărțit atribuțiile. Astfel, comisia mare CMUAT, formată din cei 13 membri, se va ocupa de analizarea proiectelor de mare anvergură, fie ale municipiului, fie ale dezvoltatorilor privați, dar mai puține ca număr, cum sunt Planurile Urbanistice Zonale (PUZ), Planurile Urbanistice de Detaliu (PUD), Masterplanurile.
O subcomisie operativă CMUAT, formată din minim trei membri – specialiști din cadrul Instituției Arhitectului Șef , se va ocupa de studierea proiectelor mai mici, dar mai multe ca număr, care vizează construcții și amenajări care au un impact mai mic, precum intrări în legalitate, estetică urbană etc.
[eadvert]
„Ideea reorganizării activității a pornit de la constatarea faptului că ședintele Comisiei Municipale de Urbanism şi Amenajare a Teritoriului, care au loc în fiecare joi, sunt foarte încărcate, durează foarte mult, iar cei care depun proiecte au de așteptat un timp destul de mare pentru a primi decizia Instituției Arhitectului Șef în ceea ce privește avizarea sau neavizarea proiectelor lor. Acest lucru este determinat de faptul că atribuțiile comisiei nu au fost împărțite și toți membrii studiau și analizau fiecare proiect în parte, indiferent de complexitatea lui. Sunt convinsă că reorganizarea CMUAT prin împărțirea atribuțiilor va duce la o eficientizare vizibilă a activității acesteia și la soluționarea mai rapidă a proiectelor depuse”, a precizat viceprimarul Arina Moș.
Prin urmare, cei care au proiecte depuse în CMUAT pot verifica pe site-ul Instituției Arhitectului Șef – arhitectșef.oradea.ro, la rubrica din stânga paginii web – FORMULARE AUTORIZĂRI, AVIZE, ADEVERINŢE – CMUAT, la care dintre cele două comisii se află în analiză proiectul, data ședinței în care va fi dezbătut, dar și rezoluția comisiei.
Așa cum se știe, CMUAT este coordonată de Primăria Oradea, secretariatul fiind asigurat de Compartimentul Urbanism şi Avizari din cadrul Instituţiei Arhitectului Şef.
CMUAT este un organism consultativ, cu atribuţii de avizare, expertizare tehnică şi consultanţă, constituit în scopul îmbunătăţirii calităţii deciziei referitoare la dezvoltarea spaţială durabilă. Aceasta emite avize la consultări prealabile, avize favorabile sau avize nefavorabile, după caz, cu referire la documentaţiile tehnice prezentate spre avizare.
Trimite articolul
XCand vor fi publice ca si la Cluj sedintele si nu cu usile inchise?