Contractul de colaborare între Spitalul Judetean din Oradea şi Institutul Inimii din Cluj a intrat deja vineri în vigoare. O echipă de medici clujeni formată din doctorii Hagiu Radu şi Filip Dan s-au aflat la Oradea, la laboratorul pentru angioplastii coronariene cu implantare de stent. „Scopul acestei colaborări este acela ca după o perioadă de aproximativ 6 luni, la Spitalul Judeţean de Urgenţă să poată fi trataţi pacienţi cu infarct miocardic acut în laboratorul de angiografie 24 de ore din 24, fără a fi nevoie să fie transferaţi la Cluj sau Timişoara”, se arată în comunicatul trimis de municipalitate.
La ora actuală în Oradea există patru medici cardiologi şi un chirurg de chirurgie vasculară pentru a implementa aceste proceduri salvatoare de viaţă, respectiv Virgil Popa, Vlad Babeş, Cristian Sabău, Marius Rus şi Adrian Pop. Medicii intervenţionişti din Cluj delegaţi de Institutul Inimii la Oradea în vederea desfăşurării colaborării sunt Adrian Iancu, Alexandru Hagău, Radu Hagiu, Sorin Literat, Ştefan Moţ şi Dan Filip.
O primă analiză a rezultatelor parteneriatului va fi făcută după trei luni, a anunţat primarul Ilie Bolojan.
Ca şi structură, după 1 ianuarie Spitalul Judeţean va avea o singură secţie de cardiologie, în condiţiile în care azi sunt două asemenea secţii, plus compartimentul angiografie. Conform primarului, şeful acestei secţii va fi numit la propunerea Facultăţii de Medicină însă după trei luni Primăria se va implica şi va gira noul şef de secţie. De altfel, acest mod de lucru va fi valabil pentru toate secţiile spitalului.
Contractul cu clujenii a fost semnat după ce în prelabil s-a discutat cu o echipă de medici timişoreni, în frunte cu dr. Milovan Slovenski. „Timişoara era o entitate privată, astfel că după discuţiile cu ministerul, s-a ajuns la concluzia că toate chestiunile ce ţin de urgenţă trebuie realizate pe structură publică”, ne-a declarat viceprimarul Gheorghe Carp.
Chirurgie cardiovasculară
Dincolo de parteneriatul cu Clujul, o altă veste e foarte importantă pentru cardiologia şi chirurgia intervenţională cardiovasculară din Oradea. S-a aprobat şi finanţarea proiectului depus de municipalitate pe fonduri europene de implementare a chirurgiei cardiovasculare şi de creare a unui bloc operator de chirurgie cardiovasculară în cadrul Spitalului Judeţean. Proiectul valoarează 2 milioane de euro.
Călin Corpaş
Citiți principiile noastre de moderare aici!