În aceste zile suntem consemnaţi la domiciliu. Timpul şi-a schimbat densitatea, iar zilele trec altfel. Şi pentru că activităţile recreative sunt importante pentru sănătatea fizică şi psihică a fiecărui om, în special a vârstnicilor – care în aceste zile se găsesc singuri în case sau apartamente, două doamne din Oradea, Mioriţa Săteanu şi bibliotecara Delia Pantea, au înfiinţat ,,Clubul doamnelor consemnate la domiciliu”.
,,Odată cu trecerea timpului, oamenii tind să devină lipsiţi de viaţă. Acum, în perioada de pandemie şi cu atâtea restricţii, vârstnicii încep să se simtă mai singuri, să nu mai aibă poftă de viaţă sau de alte activităţi în casă. Mulţi dintre ei sunt imobilizaţi la pat sau sunt ţintuiţi în scaune cu rotile, alţii au un puternic sentiment de neputinţă din cauza vârstei şi din cauza unor boli. Toate acestea produc tristeţe, o stare de inactivitate, de inutilitate, o durere că nu poţi să te gospodăreşti cum eşti obişnuit. De asemenea, suferi că nu te poţi întâlni cu membrii familiei, cu prieteni ori cu cunoştinţe. În felul acesta, ne-a venit ideea să înfiinţăm acest club online”, a spus Mioriţa Săteanu, cea care, alături de Delia Pantea, şeful biroului filiale din cadrul Bibliotecii Judeţene ,,Gheorghe Şincai” din Oradea, au pus bazele Clubului virtual al celor consemnaţi la domiciliu.
Beneficii
Astfel, vârstnicii pot să urmărească, accesând adresa https://femeideazi.blogspot.com/search/label/CLUBUL%20DOAMNELOR%20CONSEMNATE%20LA%20DOMICILIU, materialele nou înfiinţatului club online al doamnelor consemnate la domiciliu.
Fondatoarele clubului le amintesc bătrâneilor că activităţile fizice şi recreative au beneficiu extraordinar asupra organismului, dar şi asupra gândirii. Menţinerea unui stil de viaţă activ, întăreşte imunitatea şi stimulează creierul. Clubul îi va ajuta pe seniori să se simtă iubiţi şi să socializeze.
,,Ştiu că este greu, dar dorim ca prin această rubrică să promovăm ideile tuturor femeilor, precum şi găsim activităţi ingenioase pentru noi, pentru nepoţi. Bunicilor vă rog să conştientizaţi, marea libertate pe care o oferă bătrânețea şi că niciodată nu aţi fost aşa de liberi. Aceasta pentru că există o armată de voluntari care vă ajută, care încearcă să vă îndeplinească dorinţele şi care vă fac aprovizionarea celor necesare în gospodărie”, a mai îndemnat Săteanu.
Doritorii pot să contribuie cu texte, poze, provocări, reţete, sfaturi, amintiri, exemple de viaţă, poezii, bancuri, poveşti, amintiri din tinereţe – vesele sau triste etc. Materialele pot fi trimise pe email, la adresa delia_pantea2002@yahoo.com.
Citiți principiile noastre de moderare aici!