În bilanțul pe anul 2021 Clubul de Speologie „Z” precizează că nu au putut să călătorească în Laos și Thailanda pentru a efectua expedițiile anuale.
[eadvert]
„Din cauza acestei pandemii nu ne-am putut desfășura expedițiile anuale în Laos și în Thailanda, principalele terenuri de activitate ale clubului din anul 2010 încoace”, precizează președintele Liviu Valenas.
Topografii în 7 peșteri
Singurele zone unde am putut activa au fost Munții Bihor și Munții Pădurea Craiului din România. În Munții Bihor am reluat explorările și topografiile în 7 peșteri relativ importante: Peștera din Pârâul Orbului, 650 m dezvoltare, Peștera din Dealul Vârseci, 482,2 m dezvoltare, Peștera Porțile Bihorului, 322 m dezvoltare, Peștera de la Colibi, 284,6 m dezvoltare, Șura Boghii, 224 m dezvoltare etc. În total au fost topografiate 2.002,8 m galerii. O performanță notabilă, ținând cont de numărul redus de membri ai clubului. În toate aceste peșteri au mai fost descoperite galerii în plus, din păcate doar mici diverticole și bucle. A fost topografiată la cascada Bohodei o interesantă cavitate, Peștera de la Cascada Bohodei (24 m lungime totală) în gresii cuarțitice. După această explorare peștera a fost mai degrabă considerată o foarte veche lucrare minieră de acum 400-500 de ani, un verdict definitiv încă nu avem. La Pietroasa a fost topografiată o galerie minieră, considerată greșit de unii localnici drept o peștera. A fost efectuată o ridicare topografică între Peștera de la Colibi și Peștera din Pârâul Orbului de la Casa de Piatră, în urma acestei topografii a rezultat că cele două peșteri sunt separate de numai 5 m. În Munții Bihor ne-am bucurat de colaborarea, reciproc avantajoasă, cu administrația Parcului Natural Apuseni.
În Munții Pădurea Craiului s-a continuat topografierea Peșterii de la Vadu Crișului, în cadrul unei colaborări științifice cu Muzeul Țării Crișurilor din Oradea. în prezent cavitatea este topografiată precis (plan, secțiune longitudinală, secțiuni transversale) în proporție de 80%.
La explorările și topografiile din Munții Bihor și Munții Pădurea Craiului au luat parte Liviu Vălenaș, Maliwan Vălenaș, Marius Herlas, Cătălin Munteanu, Vasile Pustai, Mihai Wittenberger și Eva Matei.
„Dacă, din cauza pandemiei cu Covid-19, activitatea de explorare ne-a fost fortuit redusă, în schimb activitatea editorială și științifică a Clubului de Speologie „Z“ a fost cea mai prolifică din ultimii ani. Astfel, clubul a editat în anul 2021, 4 volume din revista „Cave Exploring“ (fostele „Caiete ale Clubului de Speologie „Z“), două consacrate Thailandei și două consacrate Munților Bihor. Revistele sunt în întregime în culori, pe hârtie lucioasă și fiecare volum are 56 de pagini. Au fost reluate 50 de hărți ale celor mai importante peșteri din Munții Bihor, într-o nouă grafică, în întregime în culori. În fine, s-a continuat intensiv munca (începută în anul 2018) de redactare a unui impozant volum, „Peșterile Munților Bihor“, care va apare în câteva luni, în format mare (A4) și integral în culori. Fiindcă încă se mai lucrează la tehnoredactare, cei doritori pot să ne trimită rezultatele cercetărilor lor, care vor fi publicate și ele”, transmite președintele clubului, Liviu Valenas.
Alegeri interne
Pe 15 octombrie au avut loc alegeri interne în urma cărora a fost stabilită și noua organigramă a clubului.
Liviu Vălenaș, președinte
Eugen Kamp, vicepreședinte
Maliwan Vălenaș, vicepreședinte
Eva Matei, secretar
Vasile Pustai, trezorier și responsabil tehnic
Citiți principiile noastre de moderare aici!