Clubul Cristal Oradea înseamnă 43 de ani de pasiune pentru explorare, cercetare și protecție a carstului. „Mândri să fim un pilon al explorării speologice în România, menținând constant un echilibru între descoperirea peșterilor, formarea speologilor și educare pentru importanța conservării naturii, am rămas mereu fideli misiunii noastre”, spun speologii orădeni.
În perioada 8-11 mai, Clubul de Speologie Cristal Oradea organizează o nouă ediție a Stagiului de Inițiere în Speologie. Sunt aşteptaţi toţi cei ce îşi doresc să pătrundă în adâncurile pământului, să descopere locuri pe care puţini au ocazia să le admire. Pe parcursul mai multor zile, cursanţii vor îmbina teoria cu practica, până la finalul stagiului participanții având ocazia să dobândească noțiuni generale despre speologie.

Foto: Andrei Posmoşanu
Partea practică se va desfășura în teren, unde se va face documentare în câteva peșteri din zonele carstice din apropierea localității Roșia, în Munții Pădurea Craiului. Este vorba despre: Peștera Ciur Ponor, Peștera Doboș, Peștera Meziad – partea neturistică şi Peștera Gruieț.
Numărul maxim de participanți este de 18 persoane. Înscrierile la „Stagiul de Inițiere în Speologie” se fac până la data de 20 aprilie. „Totuși, dacă vor fi mult mai multe persoane, ne rezervăm dreptul de a avea o întâlnire față în față cu fiecare dintre cei înscriși, pentru o selecție obiectivă”, precizează organizatorii.
Vârsta minimă de participare este de 18 ani împliniți sau 16 ani, cu obligația ca minorul să aducă o declarație notarială din partea părinților sau a tutorelui legal, prin care aceștia din urmă își dau acordul de participare la „Stagiul de Inițiere în Speologie”.
Participarea la cursuri este gratuită, iar contribuția de 400 de lei acoperă costurile de cazare (3 nopți), echipamentul speo pus la dispoziție (salopetă și cască) şi un tricou personalizat, care să le aducă aminte participanților de aventurile trăite. Înscrierile se fac prin formularul de la adresa https://forms.gle/78T9WXGFvBvW7zj1A. Mai multe informații se pot obţine prin adresa de e-mail stagiu@speocristal.ro sau la telefon (Daniel – 0758 567 436, Răzvan – 0722 348 825).
„La Stagiul de Inițiere în Speologie, vei întâlni oameni pasionați și deschiși, dornici să împărtășească cu tine cunoștințe și experiențe. Vei crea legături de prietenie și vei simți sprijinul și camaraderia unei comunități unite de aceeași pasiune pentru explorarea subterană”, precizează speologii orădeni.

Cursanţi din stagiul trecut Foto: Speo Cristal
Meziad, Doboş, Ciur Ponor şi Gruieţ
Peştera Meziad este una din cele mai mari, mai frumoase și mai cunoscute peșteri turistice din România. Acum mai bine de o sută de ani a fost cercetată de Czaran Gyula, supranumit părintele turismului bihorean. Aici aveau loc adevărate expediții, iar în sălile mari ale peșterii obișnuiau să fie organizate baluri și petreceri de anul nou, scrie pădureacraiului.ro.
Bogăţia şi diversitatea formațiunilor de peșteră, dar şi prezenţa uneia dintre cele mai mari colonii de lilieci din România conferă Peşterii Meziad statutul de rezervaţie naturală. În Sala Oaselor a fost descoperit un depozit de oase aparţinând ursului de peşteră. De asemenea, în Peştera Meziad au fost identificate şi urme ale existenţei omului preistoric.
Peştera Doboş se află la baza unei doline adâncă de 50 de metri, numită Groapa lui Doboș. În cei doar 320 de metri, peştera este frumos concreționată cu sute de stalactite şi stalagmite. Peştera Doboş face parte din rețeaua speoturistică a Pădurii Craiului şi este situată pe traseul de cicloturism T9.
Peștera Ciur Ponor se întinde pe 20 de kilometri şi este localizată în Situl Natura 2000 Defileul Crișului Repede -Pădurea Craiului. În galeriile ei se află o cascadă subterană şi o sală de peste 100 de metri înălţime. Peștera face parte dintr-un complex carstic care cuprinde Peștera Ciur Izbuc – Peștera Ciur Ponor – Izbucul Toplița.
La peștera Gruieț se ajunge pe drumul ce leagă centrul comunei Roșia de peștera cu cristale din mina Farcu şi se găseşte în aval față de izbucul Roșia. Este o peşteră activă, care în sezonul ploios se poate inunda. Te întâmpină cu un portal înalt de 8 metri și lat de 15 metri. În sala principală, care are o lungime de 50 de metri, se pot admira concreţiuni de calcit. Impresionante sunt şi coloanele de calcit, care urcă până în tavan. Şi Peştera Gruieţ face parte din rețeaua speoturistică din Munții Pădurea Craiului.
În toate cele patru peşteri, vizita turiştilor este permisă numai în compania ghizilor de speoturism acreditați.

Curs teoretic Foto: Speo Cristal
Citiți principiile noastre de moderare aici!