Aceasta deşi legea cere ca „autorizarea activităţii în perimetrul ariilor naturale protejate şi în vecinătatea acestora se face cu acordul structurilor de administrare a ariei naturale protejate”. Aceasta fără a se cere acordul Muzeului şi al Compartimentului Protecţia Naturii al APM Bihor.
Explicaţii contrazise
În nota explicativă cerută imediat de directorul APM Bihor, Călin Mocan, şefei Serviciului Autorizări şi Controlul Conformării (SACC), Mariana Vasiu, se invocă prevederile Ordinului nr. 860/2002 al MAPM, susţinând că „proiectul se încadrează în categoria celor cu impact redus asupra mediului” şi că „delimitările defileului Vadu Crişului nu se regăsesc în nici un act normativ”.
Fapt infirmat însă de comisarul-şef al Gărzii de Mediu Bihor, Mircea Ghitea, cu ocazia şedinţei găzduite de APM Bihor în 3 august, cât şi de şefa Serviciului Implementare Politici de Mediu (SIPM) din cadrul APM Bihor, Monika Ciupleu, care precizează: „Defileul Crişului Repede a fost declarat pentru prima dată Rezervaţie Naturală în 1955, prin Hotărâre de Consiliu Municipal, pe baza amenajamentelor silvice, încă de atunci existând ohartăcu delimitarea Rezervaţiei. Hotărârea a fost întărită prin Decizia nr. 19/1995 de Consiliul Judeţean Bihor, iar prin Legea nr. 5/2000 Rezervaţia Naturală Defileul Crişului Repede a fost declarată rezervaţie naturală mixtă şi intră în situl Natura 2000 «Pădurea Craiului»”.
Fără ştirea colegilor
De altfel, nu doar custodele, ci şi Compartimentul Protecţia Naturii deţine hărţi cu delimitările rezervaţiei.
Problema pare a fi însă alta. Astfel, consilierul asistent Dorina Radoveţ, din cadrul SIPM, apreciază că „Serviciul Autorizări şi Controlul Conformării nu colaborează şi nici nu doreşte să existe o colaborare reală cu SIPM la emiterea punctelor de vedere sau a Acordurilor Unice. Nu suntem informaţi referitor la nici un tip de acţiune care ar putea ţine şi de protecţia naturii. Nu avem de unde să ştim ce tip de activitate se autorizează”.
Adio fonduri europene
În ce priveşte clocitoria, consilierul Radoveţ observă că deşi domnişoara Mariana Vasiu cunoştea statutul de arie protejată al zonei, „nu a solicitat punctul de vedere al custodelui, avizul Academiei Române, Avizul Natura 2000 şi Studiu de impact”.
Consecinţele constatate de responsabila SIPM sunt schimbarea destinaţiei terenului – fapt interzis prin Ordonanţă de Guvern – încălcarea statutului de rezervaţie şi încălcarea legislaţiei privind accesarea fondurilor europene. Astfel, pentru investiţii SAPARD în Situri Natura 2000 trebuie Aviz 2000.
Dosar clasat
Ca urmare, directorul Mocan sesizează la jumătatea lunii iulie Comisia de disciplină a APM Bihor. Amânarea luării unei măsuri disciplinare din varii motive îl determină pe directorul APM Bihor să schimbe şeful comisiei. Însă cazul este clasat, fiindcă între timp au trecut termenele legale pentru sancţionarea unui funcţionar, adică sesizarea comisiei la maxim două luni de la săvârşirea faptei, respectiv şase luni până la luarea deciziei administrative.
Cristian Horgoş
Citiți principiile noastre de moderare aici!