„E un episod personal pe care vi-l datorez după aproape o lună de zile în care am fost nevoit să-mi întrerup toate proiectele profesionale”, a spus Mihai Morar la începutul podcast-ului postat pe YouTube.
[eadvert]
„Ultima mea emisiune live la radio s-a întâmplat pe 15 decembrie anul trecut într-o joi dimineața. Imediat după m-am urcat în mașină și am pornit spre Oradea, unde a doua zi începeam Orașul Faptelor Bune, maratonul nostru umanitar tradițional”, a spus Morar.
Roua, mezina familiei Morar, de doar 3 ani, era deja bolnavă de câteva zile când Mihai Morar trebuia să plece spre Oradea.
Drum anevoios spre Oradea
Potrivit lui Morar, toate informațiile privind starea de sănătate a lui Roua le-a primit telefonic, din partea soției lui, în timp ce acesta conducea spre Oradea, pentru a aduce bucuria pe zâmbetele unor familii greu încercate.
„Drumul de 10 ore la Oradea n-a fost ușor, dar nu din cauza șoselelor sau a aglomerației, ci pentru că o lăsasem acasă pe fiica mea cea mică, pe Roua, cu o amigdalită acută care era deja în a patra zi de tratament cu antibiotic, iar episoadele de febră apăreau în continuare odată la câteva ore. Era aproape o săptămână de când era sub observație medicală, febra nu scădea, începuse să tușească sec, să respire greu și am stabilit în acea zi să mergem cu ea din nou la un consult.” a mai spus acesta.
Diagnosticul medicilor
Gabriela, soția lui Morar, a dus-o pe Roua la spital, micuța fiind acolo diagnosticată cu pneumonie cu pleurezie.
Medicii i-au spus mamei că fetița trebuie operată de urgență pentru drenarea lichidului acumulat în plămâni.
„Cu 4 zile mai devreme, vorbeam dacă să meargă sau să nu meargă la prima ei serbare de la grădiniță, iar acum diagnosticul era de pneumonie cu acumulare mare de lichid. Roua și mama ei sunt urcate în ambulanță, traversează tot orașul și ajung la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Marie Curie. Mi se părea că e prea mult pentru un copil, într-o singură zi. Roua nu văzuse vreun salon de spital sau vreo cameră de gardă până la vârsta ei. Ambulanțele erau doar niște jucării din camera ei, în niciun caz o realitate, numai că realitatea era mai dură de atât. La Marie Curie am aflat ce o așteaptă pe Roua. Pneumonia era atât de agresivă încât medicii au hotărât să o opereze pentru ai drena lichidul din plămâni. Nu știu când v-ați simțit voi neputincioși ultima oară, dar neputința de a face ceva pentru copilul tău bolnav este, sigur, cel mai greu de dus dintre toate neputințele”, a povestit Morar.
Mesajul dureros primit din partea soției și speranța unui minuni
„Încă nu îmi puteam imagina „Orașul faptelor bune” fără mine acolo. Era săptămâna din an pentru care sacrificam absolut tot cea ce însemna ”personal”. Pentru „Orașul faptelor bune” am sacrificat apraope toate sărbirile fetelor mele, cumpărăturile de Crăciun, împodobirea bradului, ani la rând, dar oare mai aveam cum să sacrific totul și anul ăsta?!”
În seara în care a ajuns la Oradea, Mihai Morar a primit o veste pe care nici un părinte nu și-o dorește niciodată. La doar câteva ore distanță pentru startul unei noi ediții a „Orașul faptelor bune” Gabriela, soția lui, i-a trimis un mesaj prin care-l anunța că fiica lor cea mică nu doar că va fi operată, ci și că medicii i-au spus că „dacă plămânul va fi necrozat, îi vor scoate o parte din el”.
„A fost momentul în care mi-am dus bagajele la mașină. (…) Le-am spus colegilor că nu sunt în stare să intru pe radio”,
Praf de zâne
Roua a intrat în operație de urgență, în timp de Morar, se îndrepta spre București pentru a-i fi alături. Micuței nu i s-a spus că va fi operată, ci că va se va întâlni cu zânele.
„Doamna anestezist a luat-o de mână, după o noapte de perfuzii, și i-a spus că o duce să-i dea cu praf de zână, și Roua asta știe și-acum…”
Operația a fost o reușită
Operația de drenare a lichidului de la plămâni a reușit, iar plământul nu se necrozase.
„Medicii ne-au spus că am venit la timp. Dar bacteria pe care o luase Roua – cine știe de unde, de la cine, de pe ce – fusese atât de agresivă încât în patru zile de la un plămân perfect sănătos ajunsese să-l facă să nu mai funcționeze”, povestește Mihai Morar.
Moș Crăciun a venit la spital
„La Marie Curie moșul a fost de două ori, nu odată. Mămicile și copii de acolo au avut și colindători. (…) Una dintre asistentele de acolo îmi povestea că și anul ăsta, fiul ei se îmbracă în haine roșii și va fi Moș Crăciun pentru copiii care își fac sărbătorile în spital” a mai declarat Morar.
„Mă înclin în fața medicilor și a personalului medical”
”Roua a fost operată, tratată și salvată într-un spital de stat, fără nici un telefon, fără nici o intervenție. Pacientul s-a numit Roua Morar, nu fiica lui Morar. Nimeni nu știa cine e atunci când ambulanța a adus-o la Marie Curie” a mai spus DJ-ul de la Radio ZU.
„Ce rost au reușitele profesionale, fără un echilibru în viața personală?”
„N-ar trebui să mai calculăm timpul în ore, în zile și nici măcar în ani. Ar trebui să-l calculăm în momentele în care ne-am făcut griji și în momentele în care ne facem griji degeaba” a mai spus acesta în încheierea podcast-ului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!