Odată cu începerea noului an școlar, au pornit la drum și primele trei clase profesionale în sistem dual, coordonate de echipa „Bihor West Professional”, transmite CJ Bihor.
Acestea au trei specializări: sudură, CNC – operatori mașini cu comandă numerică și mecanic auto. Clasele vor fi găzduite de trei instituții de învățământ din județ: Liceul Tehnologic nr. 1 Cadea, Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș” Beiuș și Colegiul Tehnic „Unirea” Ștei.
Toate cele trei clase de dual sunt formate în parteneriat cu agenții economici din județul Bihor, care au recunoscut avantajele și importanța acestui tip de educație.
În plus, autoritățile locale din Beiuș și Ștei au înțeles că sprijinirea educației în sistem dual aduce localității beneficii economice. Astfel, cele două primării au declarat că vor încerca să susțină în primul an de studiu bursele elevilor de la învățămâtul profesional dual, transmite Consiliul Județean.
Parteneri privați
Săptămâna aceasta urmează să fie depuse la Judecătoria Oradea actele necesare înregistrării asociației „Bihor West Professional”, care va avea rolul de a coordona și de a implementa învățământul profesional în sistem dual în județul Bihor.
Asociația este formată dintr-o serie de firme din Oradea – Selina, Drumuri Orășenești, AutoBara – la care se adaugă instituția Consiliului Județean Bihor. CJ Bihor și-a propus să dezvolte sistemul profesional dual în județul Bihor. Membru al asociației este și Werner Braun, fondatorul școlii profesionale germane Kronstadt, cea mai renumită școală în sistem dual din sud-estul Europei, conform celor transmise de Zoltan Hizo, din partea CJ Bihor.
Alți parteneri sunt Eberspacher și Faist Metalworking, companii ce activează în Parcul Industrial Eurobusiness din Oradea.
Pentru la anul
Anul viitor, Asociația „Bihor West Professional” are în vedere lansarea de noi specializări, pe lângă cele existente. Acestea sunt: electricieni, dulgheri, fierari-betoniști (meserii solicitate de firmele de construcții), dar și sculer-matrițer, strungar, electromecanic, solicitați în industrie.
Învățământul profesional dual are la bază parteneriatul școală – agent economic – elev. Pe toată durata școlarizării, copiii sunt monitorizați atât de școală cât și de firma cu care are contract de practică, pentru a se cunoaște evoluția cunoștințelor teoretice și practice.
Fiecare elev primește lunar 400 de lei bursă, iar la absolvire este angajat chiar de către firma cu care a avut contract de practică. Sistemul profesional dual se adresează tinerilor cu vârste cuprinse între 14 și 26 de ani.
În Oradea, Primăria a făcut pași serioși pentru sistemul dual la Liceul „Traian Vuia”, pentru a susține nevoile companiilor din parcurile industriale.
Citiți principiile noastre de moderare aici!