Drama prezintă soarta unei generații marcate de tragediile celui de-Al Doilea Război Mondial și Holocaust.
„După numeroase turnee naționale și internaționale, spectacolul se întoarce pe scena orădeană în data de 5 februarie 2016, începând cu ora 11, piesa montată de Anca Bradu fiind propusă la premiile Uniunii Teatrale din România în categoria «Cel mai bun spectacol»”, spune Flavius Bunoiu, purtătorul de cuvânt al Teatrului Szigligeti.
Pentru acest eveniment special, Teatrul Szigligeti vine în întâmpinarea spectatorilor cu o promoție specială: grupurile de cel puțin zece persoane, formate din elevi sau foști colegi de clasă pot viziona Clasa noastră pe baza unei invitații gratuite solicitate de la casieria teatrului (deschisă de marți până vineri între orele 11-17) sau prin email la adresa pr@szigligeti.ro
Teatrul Szigligeti continuă stagiunea 2015 – 2016 . Regizorul Anca Bradu a pus în scenă piesa “Clasa noastră” de Tadeusz Slobodzianek.
Autorul s-a inspirat din cazul real al masacrării evreilor din satul Jedwabne, Polonia. Cartea istoricului Ian T. Gross, ”Vecinii”, a stat la baza cercetărilor lui Słobodzianek. Teatrul Szigligeti are astfel în repertoriu un spectacol care ar trebui să se regăsească în cartea de vizită a oricărui teatru important.
Un text profund umanist
Piesa “Clasa noastră” de Tadeusz Slobodzianek reprezintă unul din reperele deja confirmate ale dramaturgiei poloneze contemporane.
Montată pe cele mai valoroase scene europene ale momentului, sub semnătura unor importante personalităti regizorale, lucrarea nu încetează a-și demonstra resursele ideatice și stilistice, generând spectacole de referință.
În România însă, un spectacol după acest text, montat la Teatrul din Oradea, la compania maghiară, constituie nu numai o premieră națională, ci și regăsirea unui model cultural într-un oraș cu o veche tradiție iudaică și cu un binecunoscut profil cosmopolit.
Tradiția culturală orădeană a încurajat aceste valori nu numai datorită plasării geografice la poarta de vest a Europei, ci și datorită puternicelor influențe multiculturale care au infuzat de-a lungul timpului profilul identitar al acestui oraș, consolidat pe valorile toleranței și ale binefăcătorului dialog interetnic.
Într-o Europă tulburată de curente gregare, segregaționiste, cu grave accente naționaliste și recrudescențe antisemite, teatrul e dator să redevină o tribună publică de la care vocea echilibrată, echidistantă, susținătoare a realelor valori morale, etice și religioase să se poată afirma cu claritate, într-o retorică a discursului artistic convingător.
Or, textul “Clasa noastră” al celui mai important autor polonez al momentului, conține atât în formă cât și în idee acest mesaj umanist al toleranței și iertării.
El se constituie într-o apologie a acceptării diferenței, a depășirii impulsului agresiv și a asumării fatalității istoriei de pe o poziție lucidă, de echilibru, revelată de credința în bine, frumos și adevăr.
Comunitatea restrânsă a clasei adunată să celebreze tradiționala întâlnire la câteva decenii de la absolvire, reprezintă exponențial o generație postbelică în care sunt amestecați polonezi cu evrei. Ei reprezintă un grup stigmatizat de efectele devastatoare ale holocaustului din perioada celui de-al doilea război mondial dar și părinții a încă două generații sacrificate în lanțul tragic al urii și răzbunării.
Deși momentul regăsirii lor este unul festiv, amintirile traumatice ale războiului sunt copleșitoare și provoacă dramatice revelații.
Dar calitatea seducătoare a acestui text constă tocmai în distanța obiectivă pe care autorul polonez o ia față de tema propusă și în maniera poetică și adâncă în care construiește discursul dramatic.
Valoarea incontestabilă a piesei stă tocmai în această privire echidistantă pe care dramaturgul reușește s-o construiască episod cu episod, realizând un text cu profunde tensiuni dramatice, cu un suspens captivant, cu tușe de umor grav și cu o nesfârșită poezie umană.
Piesa seduce de la primele rânduri respirând o atmosferă de teatru valoros, guvernat de o nestrămutată credință în valorile perene și universale ale binelui și iertării.
Așadar “Clasa noastră” este un text profund umanist, de o acută modernitate, articulat în jurul valorilor europene ale momentului, construit pe o paradigmă mai mult decât oportună acestei epoci atât de instabile, pe care o trăim în ultimele decenii ce ne despart de la căderea cortinei de fier.
Trăim o istorie nouă, ce repetă greșeli vechi, generând păcate noi și foarte costisitoare. Exemplul istoriei trebuie preluat numai în sensul revelat al toleranței.
Spectacolul se desfășoară în limba maghiară, cu supratitrare în limba română, în Sala Mare a Teatrului Szigligeti Oradea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!