Deputatul UDMR Szabo Odon şi preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang, se contrează pe tema clasei a IX-a. Noua Lege a Educaţiei, adoptată deja de Camera Deputaţilor şi trimisă spre dezbatere în regim de urgenţă la Senat, trece iar clasa a IX-a de la gimnaziu la liceu. Asfel, măsura anterioară, susţinută de ex-ministrul Funeriu, nu va mai fi pusă în practică.
Szabo a criticat această revenire la tradiţia ciclului de patru ani, punând problema abandonului şcolar în mediul rural. Plecând de la premisa că deşi zece clase sunt obligatorii în România, Szabo Odon arată că prin includerea clasei pregătitoare în sistemul şcolar şi trecerea clasei a IX-a la liceu, deci înapoi în oraşe, legislatorul actual încurajează abandonul şcolar în mediul rural încă de la nivelul clasei a VIII-a, în rândul celor săraci. În special în rândul comunităţii rrome. „Ce sancţiune le dăm? Legea nu prevede. Sau o lege se poate încălca şi alta nu? În schimb, puteau spune că, pur şi simplu, sunt obligatorii doar nouă clase”, atenţionează deputatul UDMR.
Perspectiva PSD
În schimb, Ioan Mang consideră că trebuie avută în vedere cu prioritate calitatea învăţământului. „Dacă scopul PDL-UDMR era prevenirea abandonului în detrimentul calităţii învăţământului, pentru 10% care oricum se căsătoresc la 13-14 ani, în detrimentul celor 90%, eu cred că pentru acea categorie trebuie găsite alte soluţii”, consideră Mang. În acest context, preşedintele PSD Bihor a ţinut să reamintească faptul că au fost probleme majore inclusiv pentru găsirea unei soluţii tehnice privind trecerea clasei zero de la grădiniţă la şcoală, astfel încât singura „soluţie” pentru trecerea efectivă a clasei a IX-a de la gimnaziu la liceu era doar prin comasarea unor clase! Pentru Ioan Mang, Funeriu a demonstrat, prin măsurile iniţiale, prevăzute în Legea Educaţiei nr. 1/2011, că nu avea niciun contact cu situaţia din şcoli.
Citiți principiile noastre de moderare aici!