Fosta Bibliotecă a Universității din Oradea, actualmente Corpul J din Campus, a fost reabilitată și dată în folosință. Clădirea proaspăt renovată a fost concepută în secolul XX, de arhitectul evreu-maghiar Vágó József promotorul stilului secesionist.
Lucrarea a fost realizată din dorința de a restitui circuitului public una dintre capodoperele arhitecturii secesion din Oradea, dar și din această regiune a Europei.
„Este un campus modular gândit de Vágó József și finalizat în anul 1912, cu o valoare istorică extraordinar de importantă. Tot ce a fost original, fiecare părticică a fost prezervată, pusă în valoare. Fiecare stucatură, fiecare bucăţică de sobă găsită în subsol, toate obiectele cu valoare istorică au fost reintegrate în context sau puse de-o parte. Ne-am gândit să respectăm valoarea istorică. Pentru realizarea dușumelei, pentru plăcile acestea pavimentare, ne-am inspirat chiar din modelul pe care l-a folosit Vágó în corpul alăturat, în aşa-zisa casă a comandantului din fosta Școală de Jandarmi. Nu am inventat nimic, am respectat spiritul epocii 1900, secessionul vienez care este unul geometric, auster, foarte elegant și pe care l-am amplificat aici în mod creativ, adus la zi. Am optat pentru această culoare, olive, spirituală, răcoroasă, elegantă și plăcută, care să limpezească gândurile. O provocare a fost alegerea corpurilor de iluminat, pe care le-am ales din cataloage, în spiritul artei secession 1900. Biroul domnului rector era unul de lucru, plin de documente. Am ales varianta minimală, elegantă. Ne-am gândit tot timpul ce i-ar fi plăcut lui Vágó să facă, să vadă. Mesele, scaunele, tapiţeria, totul a fost gândit în spiritul secessionului vienez, iar cu o tuşă creativă am dorit să fim ai secolului XXI, dar respectând începutul secolului XX”, a spus Ramona Novicov, unul dintre dascălii care s-au implicat direct în realizarea lucrării.
Valori
Inițiativa de a restitui comunității această clădire de patrimoniu a aparținut rectorului Constantin Bungău.
„Împreună cu domnul rector, cu prorectorul Marcela Prada și cu Adrian Nicula (administratorul Universității – n.r.), am gândit fiecare centimetru pătrat din această clădire pioner, fanion, din programul care va urma. Pentru că întreg campusul va intra sub acest regim de recreare şi restituire a valorii lui”, a mai spus Novicov.
Alte patru clădiri de patrimoniu din cadrul Universității din Oradea vor fi reabilitate în următorii doi-trei ani – pavilioanele A, B și C, respectiv corpurile EF, care găzduiesc Aula Magna a Universității, Facultățile de Teologie, Ştiinţe Economice, Inginerie Electrică (parţial), Rectoratul.
„Pavilionele EF vor intra mai repede în șantier decât corpurile A, B și C. Pentru EF am organizat deja licitația. La prima nu a venit nimeni. Acum refacem nişte indicatori, sperăm să se înscrie cineva”, a completat rectorul.
Peste vreo trei ani, şi rectoratul vechi, tot o clădire Art Nouveau, vestită pentru arhitectura sa, va intra în renovare.
„Se spune că este o clădire-şcoală care va transmite acest mesaj (de a respecta și evidenția valorile trecutului) şi pentru corpurile A, B și C, cele trei corpuri dominante din campusul universitar. Aici avem o investiţie, suntem în faza de precontract, prin POR 2 (pentru că 1 este deja semnat), care reabilitează numai clădirile de patrimoniu. Valoarea contractului este de 25 milioane de lei (6 milioane de euro), bani europeni”, a anunțat rectorul Constantin Bungău.
În clădire va funcționa Biroul de comunicare al Universității, Relațiile Internaționale, Departamentul de Învățământ la distanță și frecvență redusă, iar în sălile mici (cu o capacitate de 10-12 locuri), se vor putea susține teze de doctorat, teze de abilitare, iar în formațiuni mai restrânse, titluri de Doctor Honoris Causa. De asemenea. se vor putea semna contracte bilaterale, de antreprenoriat ori parteneriat public-privat. Tot aici, se vor reuni în ședințe și membrii Consiliului de Administrație al Universității din Oradea.
Sala de Consiliu de la etaj are o capacitate de de 35 de locuri, căreia i se mai pot adăuga, pe lateral, 5-6 scaune pentru vizitatori.
Unicat european
La etaj, o cameră este dedicată filialei locale a Art Nouveau la care Universitatea din Oradea s-a afiliat anul trecut.
„Suntem singura Universitate din România afiliată reţelei Art Nouveau Network cu sediul la Bruxelles, din care face parte şi Oradea. Noi, ca organism individual, suntem singurii din ţară afiliați rețelei. Vrem ca acest centru să fie nu numai un birou static, ci şi cel care, până la urmă, să coordoneze cultural toate activităţile din campus”, a mai spus Bungău.
Conducerea Universității dorește să introducă în circuitul Art Nouveau nu doar corpurile de clădire, ci și armonia campusului. Și iluminatul exterior va fi realizat după aşteptările tinerilor de astăzi. Astfel, ei vor să respecte un alt concept al lui Vágó și al epocii sale: un oraș-grădină într-un oraș.
„Am dat o importanţă foarte mare reabilitării terasei, pentru că ea făcea parte din acest concept de aerisire, de întoarcere către natură, către tot ce înseamnă vegetaţie. Din fericire, acest campus a fost un câmp de instrucţie, era pustiu, acolo se făceau antrenamentele şcolii de cadeţi. Acum a devenit un parc, parcă s-a întors visul lui Vágó. Corpul A se va întoarce la conceptul de origine aşa cum l-a văzut Vágó. Va fi un unicat european, Ne vom înscrie în primul rând în avangarda reţelei Art Nouveau. Oradea va fi, prin reabilitarea acestui campus, un exemplu de cum poţi să pui în valoare un trecut artistic în folosul public şi al tinerilor de astăzi şi să-l faci şi funcţional”, a mai punctat Novicov.
În plus, Universitatea va realiza aici și un muzeu cu toate acele obiecte recuperate, dându-le astfel o valoare educativă, pentru ca studenții să înțeleagă de ce este important să respectăm și să redăruim trecutul într-o manieră elegantă și creativă. Investiția în reabilitatea corpului de clădire s-a ridicat la suma de 1.630.000 de lei, cu TVA inclus.
Citiți principiile noastre de moderare aici!